Când ar putea deveni Ucraina membră UE? Estimările președintelui Consiliului European

0
Publicat:

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, admite că Ucraina ar putea adera până în 2030 la Uniunea Europeană dacă va îndeplini anumite condiții.

Charles Michel FOTO EPA-EFE
Charles Michel FOTO EPA-EFE

„Ucraina poate fi membră UE în anul 2030 dacă fiecare parte îşi face temele”, a apreciat Charles Michel într-un interviu acordat publicaţiei germane „Der Spiegel” și preluat de agențiile de presă DPA și Agerpres.

Pentru aceasta, a continuat Michel, UE trebuie „să grăbească procesul de luare a deciziilor”. O aderare accelerată a Ucrainei „ar dovedi de asemenea că UE este capabilă de acţiune geopolitică”, a subliniat el.

Totuşi, președintele Consiliului European a dat asigurări că nu vor fi relaxate criteriile de aderare pentru Ucraina sau pentru vreuna din celelalte ţări candidate la UE, printre care și Republica Moldova.

„Ucraina şi celelalte ţări candidate trebuie să implementeze reforme, să combată corupţia şi să îndeplinească criteriile privind legislaţia”, a notat Michel.

Chestiunea extinderii blocului comunitar se află pe agenda summitului liderilor europeni care se reunesc joi şi vineri la Granada, în sudul Spaniei.

Ucraina a primit statutul de stat candidat la UE în iunie 2022, dar cele 27 de state membre încă nu au luat o decizie privind lansarea negocierilor de aderare. Odată iniţiate, aceste negocieri pot dura mai mulţi ani, fără a oferi garanţia intrării în blocul comunitar, precizează DPA.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite