Cancelarul german Angela Merkel exclude impunerea unui număr-limită de refugiaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Angela Merkel şi Horst Seehofer, liderul CSU Foto: EPA
Angela Merkel şi Horst Seehofer, liderul CSU Foto: EPA

Cancelarul federal german, Angela Merkel, a declarat luni că, dacă va câştiga un nou mandat în fruntea executivului de la Berlin în urma alegerilor federale legislative din septembrie, exclude posibilitatea de a impune un număr maxim de refugiaţi acceptaţi în ţară, notează DPA.

„Nu intenţionez să îmi modific poziţia în această privinţă“, a spus Merkel, după ce blocul politic conservator format din Uniunea Creştin-Democrată (CDU) şi Uniunea Creştin-Socială (CSU) nu a reuşit să treacă peste divergenţele legate de posibila introducere a unui număr-limită de refugiaţi acceptaţi pe teritoriul Germaniei.

Cele două formaţiuni au fost însă de acord să o susţină pe Angela Merkel în încercarea de a fi realeasă în funcţia de cancelar.

CDU, partidul lui Merkel, anunţase încă din decembrie că o susţine pentru un nou mandat în fruntea executivului de la Berlin. Însă formaţiunea CSU, aliata bavareză a CDU, şi-a declarat public abia luni opţiunea.

DPA notează că relaţia dintre cele două partide conservatoare a devenit tensionată după ce liderul CSU, Horst Seehofer, a criticat fără menajamente politica porţilor deschise promovată de Merkel faţă de imigranţi în septembrie 2015. 

Chiar şi aşa, Merkel a refuzat în repetate rânduri solicitarea lui Seehofer de a impune un prag maxim de refugiaţi, fapt ce a provocat o ruptură profundă între cele două partide, contribuind la scăderea accentuată a susţinerii electoratului faţă de blocul conservator.

Acordul dintre CDU şi CSU de a lucra la o platformă electorală comună cu Angela Merkel în prim-plan este şi o încercare de a contracara susţinerea în creştere a publicului faţă de Partidul Social Democrat (SPD).

Un sondaj de opinie INSA publicat luni de cotidianul german „Bild“ arată că, pentru prima dată după mulţi ani, SPD a depăşit blocul conservator în intenţiile de vot. 

Potrivit sondajului, preluat de „Die Welt“, social-democraţii ar fi votaţi de 31% dintre alegători, în timp ce 30% i-ar prefera pe conservatori.

Ascensiunea SPD vine în contextul în care partidul l-a aruncat în lupta pentru postul de cancelar federal pe fostul preşedinte al Parlamentului European, Martin Schulz, un personaj politic care, la momentul lansării în cursă, avea o cotă de popularitate similară celei a Angelei Merkel.

Acum, însă, dacă germanii ar putea să-şi aleagă direct cancelarul (desemnarea acestuia făcându-se prin vot secret în Bundestag, după ce parlamentarii îşi preiau mandatele), Schulz ar beneficia de 50% din intenţiile de vot, în timp ce pentru Merkel ar opta numai 34%. 

În acest timp, mai arată sondajul INSA, formaţiunea populistă antiimigraţie Alternativa pentru Germania (AfD) ar obţine 12% dintre voturi, urmată de gruparea de stânga Die Linke, cu 10%.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite