Bulgaria trimite arme şi muniţie kurzilor din Irak pentru a lupta împotriva jihadiştilor din Statul Islamic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bulgaria a trimis muniţie şi armament în valoare de aproximativ trei milioane de euro drept ajutor kurzilor din Irak, în lupta acestora împotriva jihadiştilor din Statul Islamic, potrivit unui comunicat al Ministerului bulgar al Apărării.

Ajutorul include 1.800 de arme automate şi aproximativ 8 milioane unităţi de muniţie. Donaţia s-a făcut din armamentul pe care Armata Bulgariei îl are în excedent şi deja a fost primită de kurzi, transportul fiind efectuat cu ajutorul unor state partenere ale Bulgariei.

Bulgaria nu s-a alăturat coaliţiei internaţionale conduse de SUA, care efectuează lovituri aeriene împotriva unor ţinte din Irak şi Siria ale Statului Islamic, deoarece Bulgaria nu dispune de avioane de luptă pentru o astfel de operaţiune.

 Aviaţia de luptă bulgară se bazează pe aparate de vânătoare ruseşti şi deocamdată Bulgaria nu are posibilitatea de a demara proiectul de achiziţionare de un nou tip de aparate de vânătoare moderne, în pofida îndemnurilor NATO în această direcţie, a precizat Ministerul bulgar al Apărării.

Marţi, miliţiile kurde au început ofensiva pe trei fronturi în Irakul de Nord, împotriva Statului Islamic. Operaţiile au demarat la nord de oraşul Mosul, controlat de islamişti, la sud de Kirkuk şi împotriva unui oraş la frontiera cu Siria.

Coaliţia internaţională condusă de SUA, a aplicat lovituri aeriene în zona Kobane, în momentul în care jihadiştii sunt în faţa porţilor oraşului kurd sirian de la frontiera cu Turcia, a comunicat Centrul Sirian pentru Observarea Drepturilor Omului (SCOHR), preluat de AFP.

Avioane militare britanice au efectuat marţi primele raiduri aeriene în Irak, împotriva grupului terorist Stat Islamic, după cum a anunţat ministrul britanic al Apărării, Michael Fallon, citat de AFP.

Avioane de vânătoare Tornado au distrus un sistem de artilerie şi un vehicul dotat cu mitraliere, a precizat ministrul britanic.

Grupul terorist sunnit Stat Islamic ocupă vaste regiuni din nord-vestul Irakului şi din sud-estul Siriei, unde a proclamat un „califat Islamic“.
 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite