Bulgaria: Oficiali au fost blocaţi de protestatari în clădirea parlamentului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Poliţia a încercat să scoată oficialii bulgari şi să îi bage într-un microbuz FOTO Reuters
Poliţia a încercat să scoată oficialii bulgari şi să îi bage într-un microbuz FOTO Reuters

Zeci de parlamentari, trei miniştri, mai mulţi ziarişti şi reprezentanţi ai sindicatelor au rămas blocaţi în clădirea parlamentului bulgar, marţi seară, după ce mii de manifestanţi au blocat toate ieşirile.

După ora 22.00, forţele de ordine au încercat să îi scoată pe oficialii rămaşi în parlament cu ajutorul unui autocar, dar nu au reuşit, pentru că protestatarii au aruncat cu pietre, roşii şi alte obiecte, spărgâng ferestrele vehiculului, care a fost nevoit să se întoarcă. 

Mai multe persoane au fost rănite şi mulţi dintre protestatari se plâng că au fost loviţi de jandarmi, care au încercat să elibereze drumul pentru autocar.

Boiko Borisov, liderul principalului partid de opoziţie GERB, a declarat pentru agenţia Focus că a văzut cum unii protestatari paşnici au fost loviţi de jandarmi şi poliţişti. 

Borisov l-a îndemnat pe preşedintele Rosen Plevneliev să convoace, chiar în această noapte, Consiliul consultativ de Securitate Naţională. Borisov a mai spus că premierul Plamen Oreşarski trebuie să-şi depună imediat demisia pentru că, numai astfel, oamenii se vor linişti.

Câteva mii de locuitori ai Sofiei au ieşit, marţi, pentru a 40-a zi consecutiv, pentru a protesta împotriva guvernului socialistului Plamen Oraşarski. Manifestanţii acuză acest cabinet de legături cu mafia după ce, la 14 iunie, la propunerea Executivului, parlamentul a ales un parlamentar foarte controversat la şefia Agenţiei de Securitate Naţională. 

Cei mai mulţi protestatari au ieşit în stradă în timpul serii, după ora 18.00 Spre deosebire de serile precedente însă parlamentul nu a fost gol şi în clădire se aflau câteva zeci de parlamentari, reuniţi pentru a discuta proiectul de rectificare a bugetului în trei comisii de resort. Când au aflat că în clădire sunt parlamentari, protestatari au blocat toate căile de acces din şi spre parlament.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite