Bulgaria a dezmebrat o reţea islamistă autohtonă: opt persoane arestate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Opt persoane au fost arestate, zilele trecute, în cartierele sărace din oraşul Plovdiv, pentru aparteneţă la o grupare islamică radicală bănuită că ar avea legături cu organizaţia teroristă Statul Islamic şi pentru că făceau propagandă islamistă pe Facebook.

Autorităţile de la Sofia  au emis un mandat european de arestare pentru alţi doi suspecţi  care au reuşit să fugă, iar Agenţia Naţională de Securitate Bulgară (DANS) nu exclude ca aceştia să fi trecut prin România, notează novinite.com. Surse din SRI susţin că cei doi bulgari nu ar fi trecut graniţa în România.  

Toţi cei opt suspecţi sunt de naţionalitate bulgară şi au fost ridicaţi din cartierele sărace de la marginea celui de-al doilea oraş ca mărime din Bulgaria , unde trăieşte o mare comunitate de romi .

Până acum se ştia că Bulgaria este  o ţară de tranzit pentru jihadiştii străini care se îndreaptă spre Irak şi Siria, via Turcia, pentru a se alătura organizaţiei Statul Islamic, dar acum autorităţile bulgare au  dezmembrat o reţea radicală islamistă proprie.

Această operaţiune vine după  arestarea a altor 27 de suspecţi de aceleaşi fapte la sfârşitul anului trecut, între care şi Ahmed Musa Ahmed, un lider musulman local din orăşelul Pazardzhik, aflat în apropiere de Plovdiv.

Anchetatorii au găsit la acesta tricouri având imprimate logo-ul Statului Islamic şi mesaje pe Facebook îndemnând musulmanii să se alăture acestei organizaţii jihadiste.

În Bulgaria , 80 la sută din populaţia de 7,3 milioane de locuitori este creştin-ortodoxă, dar are şi jumătate de milion de etnici turci musulmani, dar şi  400.000 de romi mulţi dintre aceştie fiind musulmani.

image

Guvernul pregăteşte o lege anti-terorism

Guvernul Bulgariei a propus noi legi  pentru combaterea terorismului pentru a stopa valul de jihadişti care traversează teritoriul ţării pentru a se alătura luptătorilor din Statul Islamic din Siria şi Irak, prin Turcia.

Bulgaria nu are în prezent nici o legislaţie pentru a opri luptători străini suspectaţi de intrarea sau ieşirea din ţară balcanică, dacă nu a fost emis un mandat internaţional de arestare pe numele acestora.

Ca răspuns, guvernul a declarat că intenţionează să modifice legea pentru a „limita libera circulaţie a persoanelor care călătoresc pentru a pregăti sau participa la acte de terorism, sau antrenamente teroriste“.

Noua legislaţie, care aşteaptă încă aprobarea parlamentului, ar incrimina trecerea frontierei bulgare cu intenţia de a comite acte de terorism în străinătate.

Propunerea include, de asemenea, posibilitatea de a trimite în faţa judecătorilor orice persoană suspectată că ar finanţa sau sprijini în orice mod pregătirea de acte teroriste.

Modificările legislative vor limita posibilitatea pentru grupurile teroriste să găsească un loc sigur în Bulgaria, argumentează  guvernul de la Sofia.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite