Britanicii riscă să nu aibă şampanie de Revelion

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Wikimedia
FOTO Wikimedia

Guvernul condus de Boris Johnson este presat să ia „măsuri urgente” pentru a evita riscul ca britanicii să nu aibă băuturi alcoolice pe mesele festive de la sfârşitul acestui an.

Într-un comunicat publicat miercuri, WSTA, o asociaţie de vinuri şi spirtoase, se arată îngrijorată de „creşterea costurilor şi haosul din lanţul de aprovizionare, care întârzie livrările” în sectorul său de actvitate.

Potrivit WSTA, importurile de vinuri şi spirtoase durează în prezent de „până la cinci ori mai mult faţă de acum un an”.

Într-o scrisoare semnată de 49 de întreprinderi din sector, între care filialele locale ale Moët Hennessy şi Pernod Ricard, ministrul Transporturilor, Grant Shapps, este îndemnat să „ia măsuri urgente” pentru a evita ca rafturile de băuturi alcoolice să fie goale „înainte de Crăciun”.

Comenzile de vinuri şi spirtoase „înregistrează astăzi o întârziere de 15 zile”, în condiţiile în care erau efectuate în două-trei zile acum un an, în timp ce costurile transportatorilor au crescut „cu aproximativ 7%” în ultimul timp, subliniază WSTA.

Marea Britanie se confruntă în prezent cu o criză în lanţurile de aprovizionare din cauza lipsei şoferilor de camion, o problemă cauzată în mare parte de ieşirea din Uniunea Europeană, notează AFP.

Guvernul britanic a anunţat mai multe măsuri menite să soluţioneze această criză, precum accelerarea formării şoferilor şi acordarea de vize provizorii pentru şoferi din state membre UE.

Dar guvernul trebuie să meargă mai departe cu măsurile „pentru a se asigura că întreprinderile britanice nu lucrează cu o mână legată la spate în perioada de sărbători şi după”, subliniază Miles Beale, directorul general al WSTA.

Asociaţia cere Ministerului britanic al Transporturilor să extindă programul de vize pentru şoferii de camion, care ar urma să ia sfârşit la 28 februarie, şi să faciliteze aducerea mărfurilor din porturi.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite