Marea Britanie pierde din Brexit de 178 de ori mai mult decât câştigurile din noile acorduri comerciale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Marea Britanie pierde din Brexit de 178 de ori mai mult decât câştigurile din noile acorduri comerciale, scrie The Independent, citând o analiză realizată de Observatorul de Politică Comercială de la Universitatea din Sussex.

Potrivit acesteia, cele câteva acorduri comerciale, cu Australia sau Noua Zeelandă, de exemplu, vor produce beneficii economice de între 3 şi 7 lire per britanic în următorii 15 ani, conform datelor guvernului, scrie The Independent

Această creştere economică, de aproximativ 0,02% din PIB vine într-un contrast puternic cu pierderile estimate de 4% suferite ca urmare a ieşirii din Uniunea Europeană.

Conform analizei cercetătorilor, acordurile economice pe care guvernul lui Boris Johnson a încercat să le prezinte drept „un nou răsărit” şi „Marea Britanie la apogeu” nu vor avea aproape niciun impact economic măsurabil.

Estimările oficiale, de asemenea, arată pierderi din cauza Brexit de peste 1.250 de lire per persoană în următorii ani, de peste 178 mai mari decât cele mai optimiste predicţii în legătură cu câştigurile de pe urma acordurilor comerciale, relatează Digi24

Cercetătorii spun că majoritatea acordurilor de liber schimb anunţate de Johnson, precum cele cu Coreea de Sud, Singapore sau Vietnam sunt pur şi simplu încercări de a înlocui tratatele pe care acele ţări le aveau cu UE şi de care beneficia anterior şi UK, ca partea a pieţei unice.

„Ele nu produc nimic pentru comerţul britanic şi din cauza faptului că nu sunt replici perfecte ale vechilor tratate (n. red. – ale UE, de care beneficia şi UK ca parte a pieţei unice), îl şi afectează negativ, chiar dacă foarte puţin”, spune Guillermo Larbalestier, unul dintre cercetători.

Guvernul britanic a motivat spunând că datele sunt „vechi şi statice”, deşi ele au fost făcute publice chiar de guvern în vară, în încercarea de a susţine acordurile comerciale. Guvernul de la Londra susţine, de asemenea, că „centrul de gravitaţie al comerţului global se mută dinspre Europa spre pieţele în creştere din Asia -Pacific” şi că are ca strategie „lipirea economiei UK de aceste pieţe ale zilei de mâine, capturând oportunităţi economice ca ţară agilă şi independentă”.

Conform analizei citate, însă, chiar şi acordul cu Japonia, prezentat drept o victorie semnificativă, este foarte similar cu cel pe care ţara îl avea anterior ca parte a UE, cu mici diferenţe care îi vor pune pe exportatorii britanici în dezavantaj faţă de cei europeni.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite