Britanicii înființează o forță specială pentru hoții de magazine. Furturile aproape s-au dublat în utlimul an

0
Publicat:

O nouă unitate națională de informații a poliției va avea drept scop reprimarea hoților din magazine. Infracțiunea va fi pusă sub semn de egalitate cu jaful, spargerea și frauda, în Marea Britanie. Numărul cazurilor a crescut alarmant, în utimul an, bandele de hoți ajungând să jefuiască inclusiv magazinele de caritate.

Hoț, surprins într-un magazin din Anglia FOTO Arhivă
Hoț, surprins într-un magazin din Anglia FOTO Arhivă

Furtul din magazin va fi tratat ca o infracțiune transfrontalieră „de prejudiciu ridicat” la egalitate cu tâlhăria, spargerea și frauda, de către o nouă echipă națională de poliție specializată, scrie Daily Mail

Cum va acționa noua unitate de poliție

Echipa de analiști de informații va fi însărcinată să identifice bandele criminale organizate acuzate că au alimentat o creștere de 37% a furtului din magazine, într-un singur an. Vizate au fost magazinele de stradale, cele de bricolaj și chiar de caritate.

Proiectul „Pegasus” va fi finanțat de marile companii de retail, printre care se numără John Lewis, Co-op, Tesco, Sainsbury's, Waitrose și Next. Fiecare va contribui cu suma de 60.000 de lire sterline.

Unitatea va avea o strânsă colaborare cu poliția și comercianții cu amănuntul din Marea Britanie, își vor pune în comun informațiile pentru a-i prinde imediat pe infractorii recidiviști. Proiectul reprezintă însă doar parte dintr-o represiune mai amplă a furtului din magazine, care va fi anunțată de miniștri și șefii de poliție, în următoarele două săptămâni.

Katy Bourne, comisarul de poliție și criminalitate din Sussex și responsabil național pentru infracțiunile de afaceri și comerțul cu amănuntul, a declarat că bandele s-au sustras de la răspunderea penală, din cauza lipsei unei abordări naționale coordonate.

Ea a dat exemplul unei bande conduse de doi frați care a furat bunuri în valoare de 500.000 de lire sterline, într-o perioadă doi ani și jumătate, în 15 zone diferite ale forțelor de poliție.

Ea a spus că au reușit să scape ușor pe motiv „forțele s-au ocupat doar de infracțiunile comise în zona lor de intervenție”.

Ministrul Poliției din Marea Britanie, Chris Philp, este așteptat să dezvăluie mai multe detalii despre represiunea guvernului împotriva hoților din magazine, potrivit Telegraph.

Pegasus va face parte din Opal, unitatea națională de informații a poliției pentru crima organizată de tip achizitiv. Anterior, aceasta s-a concentrat pe jaf „cu prejudicii mari și transfrontaliere”, efracție, infracțiuni privind vehiculele, tâlhărie, infracțiuni legate de patrimoniu și proprietate culturală, etc., dar nu și pe furtul din magazine.

Lipsa forței de muncă din poliție, dedicată combaterii furtului din magazine, a devenit evidentă atunci când s-a constatat că un supermarket avea 30 de analiști care urmăresc suspecții, comparativ cu o poliția, care avea doar doi, potrivit unei surse.

Șefii a aproape 90 de comercianți cu amănuntul, inclusiv Tesco, Sainsbury's și Boots, și-au unit forțele pentru a cere o represiune împotriva hoților, care aduc haosul pe străzile Marii Britanii.

Horticultural Trades Association (HTA) și Dobbies Garden Centres, cel mai mare operator de centre de grădinărit din Marea Britanie, cu peste 75 de magazine, au semnat, de asemenea, scrisoarea.

Managerii spun că centrele specializate pe grădinărit sunt vizate pentru unelte, iluminat și cadouri costisitoare, cum ar fi lumânările parfumate - hoții le văd dept ținte mai blânde, deoarece au mai puțini agenți de pază.

Atacuri asupra angajaților

Ken Murphy, directorul executiv al lanțului de magazine Tesco a declarat, luna trecută, că tuturor angajaților din prima linie ai lanțului de supermarketuri li se vor oferi camere de luat vederi, în urma unui val de atacuri violente.

Angajat al unui magazin, bătut de doi hoți FOTO The Sun
Angajat al unui magazin, bătut de doi hoți FOTO The Sun

El a spus că peste 200 de angajați sunt victimele unor agresiuni fizice grave în fiecare lună. Un videoclip șocant a scos la lumină o întâmplare în care un bandit care se năpustește asupra unui lucrător Tesco cu un cuțit. Atacatorul, Josh James, a fost condamnat la opt ani de închisoare după o serie de tâlhării, într-o perioadă de șase luni.

Atacurile asupra lucrătorilor din magazine au crescut brusc în timpul pandemiei de Covid, când unii clienți și-au exprimat frustrarea asupra angajaților, iar problema s-a agravat de atunci.

Un sondaj recent a constatat că episoadele de violență și abuz împotriva lucrătorilor din comerțul cu amănuntul au crescut de la 450 pe zi în 2019, la peste 850 pe zi, anul trecut.

Angajații raportează că au fost înjurați, supuși insultelor rasiale sau sexuale, amenințați fizic, scuipați și supuși violenței fizice.

Cooperativa a înregistrat aproape 1.000 de incidente pe zi, de la începutul acestui an până în luna iunie, o creștere de 35% față de aceeași perioadă din 2022. Nivelurile sunt cele mai ridicate, înregistrate vreodată.

Personalul din prima linie a cooperativei poartă acum camere foto și căști, astfel încât să poată chema ajutor în caz de atac, parte a unei investiții de 200 de milioane de lire sterline în securitate, din ultimii ani.

Imaginile cu hoții surprinși de camere par să fie un eveniment zilnic. La începutul acestei săptămâni, un hoț nerăbdător a fost surprins de camerele de filmat încercând să fure băutură, chiar în timp ce un jurnalist de la ITV îl intervieva pe proprietarul magazinului despre creșterea numărului de furturi din Marea Britanie.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite