Britanic reținut pentru încălcarea sancțiunilor impuse oligarhului rus Oleg Deripaska

0
Publicat:

Omul de afaceri britanic Graham Bonham-Carter a fost arestat după ce a fost acuzat de către SUA de conspirație pentru încălcarea sancțiunilor impuse oligarhului rus Oleg Deripaska, au declarat marți procurorii, relatează Reuters.

Departamentul de Justiție l-a acuzat pe Deripaska de încălcarea sancțiunilor Foto epa ef
Departamentul de Justiție l-a acuzat pe Deripaska de încălcarea sancțiunilor Foto epa ef

Bonham-Carter a fost arestat în Regatul Unit, iar procurorii federali din Manhattan au anunțat că vor cere extrădarea acestuia. Potrivit procurorilor, Bonham-Carter ar fi făcut plăți pentru proprietățile americane deținute de Deripaska și a încercat să expatrieze operele de artă ale magnatului aluminiului din Statele Unite în străinătate.

Un avocat al Bonham-Carter, care este, de asemenea, acuzat de fraudă electronică, nu a răspuns imediat cererii de comentarii din partea Reuters,

Acuzațiile apar în momentul în care Departamentul de Justiție al SUA încearcă să facă presiuni pe oligarhii ruși prin sancțiuni, confiscări de bunuri și anchete penale pentru a opri sprjinirea președintelui rus Vladimir Putin după invadrea Ucrainei.

Bonham-Carter a ascuns originea finanțării pentru întreținerea și gestionarea bogatelor active americane ale lui Deripaska, încălcând sancțiunile internaționale”, a declarat Damian Williams, principalul procuror federal din Manhattan, într-un comunicat.

Deripaska, miliardarul în vârstă de 54 de ani, fondator al gigantului de aluminiu Rusal (RUAL.MM), a fost printre primii 20 de oligarhi ruși și oficiali guvernamentali incluși pe lista neagră de Washington în 2018 în legătură cu presupusa amestecare a Rusiei în alegerile din 2016 din SUA.

Luna trecută, Departamentul de Justiție l-a acuzat pe Deripaska de încălcarea sancțiunilor prin folosirea sistemului financiar american pentru a întreține trei proprietăți de lux, angajarea unei femei pentru a cumpăra un studio de muzică din California în numele lui și prin încercarea de a o pune pe iubita lui să călătorească în Statele Unite pentru a-și ajuta copii.

Potrivit procurorilor Bonham-Carter a lucrat pentru entități controlate de Deripaska încă din 2003 și și-a gestionat proprietățile rezidențiale în Regatul Unit și Europa.

Procurorii au spus că în 2021, Bonham-Carter a transferat puțin peste 1 milion de dolari dintr-un cont bancar rusesc pentru o companie pe care o controla în numele lui Deripaska către un cont bancar din New York pentru Gracetown, Inc., care administrează proprietățile rezidențiale ale Deripaska în Statele Unite.

Plățile erau menite să plătească întreținerea celor două proprietăți rezidențiale ale lui Deripaska din New York și una din Washington, D.C., pe care le-a achiziționat între 2005 și 2008, au spus procurorii.

De asemenea, Bonham-Carter a căutat în 2021 să transfere opera de artă cumpărată de Deripaska de la o casă de licitații din New York la Londra și a spus în mod fals casei de licitație că opera de artă nu îi aparține lui Deripaska, au spus procurorii.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite