Bloomberg: Harvard îşi vinde pădurile din România, în mijlocului unei anchete de corupţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
paduri tulcea

Renumita universitate americană Harvard scoate la vânzare a terenurile împădurite pe care le-a achiziţionat în ultimii şapte ani, în plină anchetă de corupţie. Dragoş Lipan Secu, unul dintre agenţii companiei Scolopax deţinută de universitatea din SUA este cercetat de Direcţia Naţională Anticorupţie pentru luare de mită, anunţă Bloomberg.

Kevin Galvin, purtătorul de cuvânt al Harvard, a declarat că universitatea a început tranzacţia înainte ca autorităţile române să dispună arestarea lui Secu, în ianuarie. Dragoş Lipan Secu, reprezentat al companiei Scolopax, a fost acuzat că a luat mită în valoare de 1 milion dolari, pentru că determinat investitorul american să achiziţioneze păduri la preţuri crescute artificial. Secu, reţinut împreună cu soţia sa, îşi păstra diferenţa de bani.

„Tranzacţia face parte dintr-un proces care a început în noiembrie 2013 şi nu afectează în niciun fel legătura noastră cu România“, a declarat purtătorul de cuvânt al Harvard pentru Bloomberg. Este vorba de 32.000 de hectare de pădure răspândite în 21 de judeţe.

Vânzarea pădurilor din România se va face în regim de urgenţa. Avocatul firmei Scolopax a cerut statului român să îşi exercite interesul de cumpărare în termen de 30 de zile sau să permită vânzarea pădurilor pe piaţa libera.

Peste jumătate de milion de hectare de păduri ar fi trecut abuziv în proprietatea privată, până în 2010, potrivit unui raport al Curţii de Conturi, finalizat anul trecut, potrivit Rise Project. Raportul conţine şi cauzele: „unele instanţe judecătoreşti au acţionat în vădită contradicţie cu legea, cu practica Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi cu principiul contradictorialităţii procesului civil, întrucât: au refuzat dreptul statului de a-şi apăra proprietăţile, au admis ca probatorii documente vechi, înscrisuri cu valoare declarativă, neînsoţite de documente din care să rezulte dreptul de proprietate, expertize extrajudiciare vădit nefundamentate cu omisiuni premeditate, declaraţii de martori nevecini sau neproprietari; au admis cereri de reconstituire unor persoane fără vocaţie succesorală.“

Firma Scolopax, detinaţoarea pădurilor respective, este controlată în proporţie de 99,99% de către universitatea americană Harvard, prin divizia sa de investiţii, Harvard Management Company, care administrează fonduri de 32,7 miliarde de dolari în întreagă lume, potrivit Rise Project. 

În ultimele două decenii sub conducerea preşedintei Jane Mendillo, Harvard Management şi-a exprimat un interes crescut în achiziţionarea terenurilor împădurite din mai multe ţări străine, precum Brazilia, Noua Zeelanda sau România.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite