Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren
0La trei luni după ce generalul Oleksandr Sîrski a preluat comanda Forțelor Armate ale Ucrainei, soldații ucraineni luptă din greu, făcând Rusia să sângereze, dar pierzând încă teren.
Strategia ucraineană de contracarare militară și de a face Kremlinul să plătească cu sânge pentru fiecare metru câștigat pare să fi devenit mai puțin o gestionare a crizei și mai mult structura de bază a planului Sîrski.
Un etnic rus cu experiență în artilerie și suficient de bătrân (59 de ani) pentru a fi luptat în Afganistan pentru Uniunea Sovietică în anii 1980, generalul Oleksander Sîrski a preluat la 8 februarie conducerea Forțelor Armate ale Ucrainei (AFU) aflate sub asediu. El l-a înlocuit pe Valeri Zalujnîi, un general popular în rândul trupelor și al publicului.
Muniția de artilerie se terminase catastrofal. Rusia avea o superioritate aeriană totală. Înfrângerea îl privea pe Sîrski în față, în special în orașul Avdiivka, unde trupele ucrainene zdrobite se străduiau să mențină pozițiile în fața atacurilor rusești neîncetate, scrie Kyiv Post.
În același timp, relațiile dintre conducerea AFU și președintele Volodimir Zelenski au fost, dacă nu rupte, grav afectate de știrile potrivit cărora Zalujnîi ar fi luat în considerare posibilitatea de a candida la președinție. În ultimul an, biroul lui Zelenski l-a ocolit pe Zalujnîi și a emis ordine pentru aproximativ jumătate din forțele pe care AFU le avea pe teren.
Cu 85 de zile înainte, Oleksander Sîrski a intrat deja în istoria militară. El comandă primul armata din toate timpurile, care nu poartă doar un război convențional la sol cu drone – mai degrabă decât tancuri sau artilerie ori bombe – ci și o organizație de luptă care a transformat dronele ce transportă explozibili în principala armă folosită pentru a ucide și răni inamicul și a-i distruge echipamentul. În războaiele majore din trecut, artileria și obuzele de mortier au dominat câmpul de luptă și au fost de obicei responsabile pentru 80-90% din pierderi.
În primul trimestru al anului 2024, potrivit declarațiilor grupului de comandă al lui Sîrski, relatărilor directe ale operatorilor de drone pentru reporterii Kyiv Post și unui articol din 9 aprilie din revista Foreign Policy, două treimi din tancurile rusești pierdute de Kremlin, în ultimele luni, au fost scoase din acțiune de drone. Potrivit relatărilor prizonierilor de război ruși, cel puțin fiecare al doilea soldat rus rănit sau ucis în luptă în Ucraina a fost vizat și lovit de o dronă ucraineană.
Potrivit biroului lui Zelenski, inginerii și voluntarii ucraineni care lucrează în garaje și fabrici subterane asamblează lunar un număr uimitor de 60-80.000 de drone FPV ieftine. În unele brigăzi veterane ale AFU, cum ar fi brigada de elită 36 de pușcași marini și brigada a 3-a de asalt, pentru fiecare două batalioane de infanterie pe care formațiunea le desfășoară, acum se află pe teren și un batalion complet de operatori de drone.
Impunerea disciplinei
În martie, Sirski a aruncat trimis Brigada a 3-a de Asalt într-un atac în jurul Avdiivka pentru a împinge temporar forțele rusești înapoi și pentru a permite unei alte brigăzi, grav afectată să evite încercuirea. Apoi Sîrski a retras Brigada a 3-a, iar forțele rusești au cucerit orașul și au declarat victoria. Lupta a fost dură, dar roiurile de drone și infanteria și-au făcut treaba.
A fost una dintre primele dăți în aproape nouă luni în care AFU a lansat o întreagă brigadă în luptă și apoi a reușit să o scoată, pentru a păstra o altă formațiune de luptă, subliniază Kyiv Post.
Disciplina în unitățile mai puțin bine comandate a devenit, sub supravegherea lui Sîrski, un punct de interes pentru statul major, iar uneori au căzut capete care înainte erau de neatins. Potrivit unor rapoarte publicate pentru prima dată Ukrainska Pravda, la începutul lunii aprilie, părți din Brigada 67 - o unitate formată în principal din luptători cu legături politice din grupul naționalist Sektor Dreapta - au abandonat pozițiile din sectorul Ciasiv Iar sub o presiune puternică din partea Rusiei.
Acest lucru i-a pus pe Sîrski și personalul său în fața unei probleme tipice de comandă a AFU: conform practicii comune a AFU, nici soldații, nici comandanții nu ar fi fost trași la răspundere, deoarece toți erau voluntari patrioți, iar AFU avea o lipsă cronică de trupe.
Confruntându-se cu voluntarii influenți din punct de vedere politic într-un mod în care Zalujnîi nu a făcut-o niciodată, Sîrski a dizolvat brigada fără alte formalități. În timp de pace, decizia ar fi putut declanșa proteste furioase în capitală. În aprilie 2024, Brigada 67 a fost radiată din listele unităților AFU, iar războiul a continuat.
Observatorii militari ruși raportează că AFU cu care se confruntă acum pare concentrată cu laserul pe așteptarea momentului potrivit pentru a face cât mai multe victime în rândul rușilor și se preocupă mai puțin de menținerea terenului. Milbloggerul pro-Kremlin Vault 8, într-o postare din 14 aprilie, citând informații de luptă de pe front, a scris: „[Ucrainenii] părăsesc o poziție, apoi încep să o lovească cu tot ce este posibil. Între bătălii, nu trag deloc mult și asta dă impresia că nu au cu ce să tragă. Dar dacă ieșim și atacăm una dintre pozițiile lor, totul se revarsă, de la 120 mm [mortiere] la 155 mm [obuziere standard NATO]. Și multe drone FPV – de la două până la patru atacă fiecare dintre soldații noștri, pentru a obține o ucidere sigură. Și când [ucrainenii] ne văd că încercăm să ne retragem, ei contraatacă imediat, pentru a recupera ceea ce au pierdut”.
Utilizarea dronele la scară largă
Într-un amplu interviu acordat pe 29 martie agenției de știri ucrainene de stat Ukrinform, Sîrski a declarat că scopul său prin utilizarea maximă a dronelor nu este doar de a reduce numărul de victime ucrainene, ci și de a reduce numărul de trupe necesare pe front și de a obține un spațiu de respirație pentru ca soldații care uneori servesc pe front timp de doi ani să se poată odihni și să plece.
Amenințarea aeriană rusă, deși nu a fost înfrântă, a fost degradată semnificativ, a declarat Sîrski. Asumarea unui risc calculat de a plasa arme de apărare antiaeriană de-a lungul liniei frontului într-un loc neașteptat capabil să atace avioanele rusești a dat roade, rachetiștii au doborât 13 avioane rusești în câteva zile, inclusiv o pereche de avioane de supraveghere și comandă și control aerian A-50 AEW&C (Airborne Early Warning and Control), de neînlocuit, a spus el.
Un obiectiv pe termen mai lung, a spus Sîrski, este de a schimba forma planificării militare de la ceva asemănător cu o brigadă de pompieri care aleargă de la o criză la alta, la o organizație profesionistă în care funcționează un lanț de comandă și în care eficiența luptei este prioritară. La eșaloanele superioare ale AFU vor avea loc înlocuiri cu ofițeri cu experiență de luptă, a spus el.
"În unele cazuri, când comandantul nu controlează situația, iar acțiunile și comenzile reprezintă direct o amenințare la adresa vieții și sănătății subordonaților, sunt nevoit să iau decizii de personal", a declarat cel poreclit „Leopardul zăpezii“.
În comentariile de la începutul lunii aprilie, Sîrski a estimat că puterea de foc a artileriei rusești este pe cale să o depășească pe cea a Ucrainei cu șase la unu în următoarele luni, în ciuda angajamentelor occidentale de a livra obuze. Atacurile aeriene rusești vor continua până când Ucraina va avea o apărare antiaeriană reală sau o forță aeriană proprie eficientă. Sîrski a declarat că obiectivul său cel puțin până la vară este de a reconstrui AFU, de a înrola mii de soldați noi, de a da veteranilor șansa de a se odihni și de a-și lua concediu și de a antrena noul lot de soldați.