Atacul rus asupra NATO s-ar încheia cu înfrângerea Moscovei, spune ministrul polonez de Externe

0
Publicat:

Un atac rus asupra NATO s-ar încheia în înfrângerea Moscovei, însă Organizația Tratatului Atlanticului de Nord trebuie să-și crească apărările, a declarat joi ministrul de externe al Poloniei, Radek Sikorski.

„Un atac rus asupra NATO s-ar încheia în înfrângerea Moscovei” FOTO Shutterstock
„Un atac rus asupra NATO s-ar încheia în înfrângerea Moscovei” FOTO Shutterstock

Sikorski a vorbit despre noua direcție de politică externă a guvernului premierului Donald Tusk, explicând publicului din întraga lume modul în care s-au schimbat prioritățile Poloniei de la alegerile de anul trecut, transmite Euronews.

El a spus că Polonia vrea să se întoarcă în grupul de țări care stabilește agenda Uniunii Europene. Guvernul lui Tusk a înlocuit o administrație conservatoare, condusă de Partidul de Drept și Justiție. În timp ce aceștia au subliniat importanța legăturilor cu SUA, a fost nevoie de o poziție de confruntare cu Uniunea Europeană și, în special, în Germania, care a invadat și a ocupat Polonia, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

În schimb, Sikorski a susținut în discursul său că dezvoltarea și securitatea Poloniei ar trebui să se bazeze atât pe cooperarea trans-atlantică, cât și pe integrarea europeană și că este, de asemenea, gata să își asume responsabilitatea pentru provocările globale.

El a subliniat, totodată, importanța prieteniei cu Germania, acuzând legea anterioară și Guvernul fostului partid de a alegerea confruntării.

Polonia, membru al NATO și al Uniunii Europene, se află pe flancul estic al ambelor și împărtășește granițele cu Rusia și Belarus, pe lângă Ucraina.

Așadat este un punct cheie pentru armele occidentale care merg în Ucraina.

În această săptămână, Tusk a primit o vizită de la secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, și de premierul britanic, Rishi Sunak. Acesta din urmă a anunțat o creștere majoră a ajutorului militar pentru Ucraina. Țara sa a cheltuit 2,5% din PIB -ul său pe an pentru apărare, până la sfârșitul deceniului.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite