Belgia. Măsurile anti-Omicron scot iubitorii de cultură în stradă: „Prefer să mă hrănesc cu cultură decât să mă umplu la restaurant”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO EPA-EFE
FOTO EPA-EFE

Mii de persoane - 5.000 potrivit poliţiei - au manifestat duminică, la Bruxelles, împotriva închiderii sălilor de spectacole în cadrul măsurilor de precauţie faţă de varianta Omicron a coronavirusului SARS-CoV-2.

„Nu acestui decret imbecil!”, „Spre deosebire de finanţe, cultura ne îmbogăţeşte”, „Fără cultură nu există viitor”, au scandat manifestanţii, care s-au adunat în pofida ploii în apropiere de Muntele Artelor, cartierul de muzee al capitalei Belgiei.

Într-un editorial, conducătorii unor mari instituţii culturale din Bruxelles, precum Teatrul Regal Flamand (KVS) şi La Monnaie, îi îndeamnă pe politicieni să „reconsidere” decizia închiderii sălilor de spectacole începând de duminică, 26 decembrie. Această decizie a fost luată miercurea trecută în cadrul măsurilor de precauţie faţă de Omicron, o variantă foarte contagioasă a SARS-CoV-2.

Vorbind despre „incoerenţă”, chiar „aberaţie”, mai mulţi experţi sanitari au denunţat public această decizie, considerată cu atât mai surprinzătoare cu cât cafenelele şi restaurantele pot rămâne deschise în anumite condiţii.

„Din nou adâncim inegalităţile şi accesul la cultură”, a denunţat Virginie Cordier, directoarea centrului cultural La Vènerie.

Alţii evocă importanţa menţinerii cinematografelor şi teatrelor deschise „pentru sănătatea mentală” a unei populaţii greu încercate după aproape doi ani de pandemie. „Prefer să mă hrănesc cu cultură decât să mă umplu la restaurant. Această închidere este nedreaptă”, a declarat pentru AFP Catherine, o profesoară de limba franceză.

Unele teatre şi numeroase săli de cinema au sfidat interdicţia şi au permis accesul duminică.

„Măşti, permise sanitare, ventilare, detectoare de CO2, purificarea aerului, distanţare fizică”... Lumea culturii „a respectat în mare parte protocoalele impuse”, a protestat Liga belgiană a drepturilor omului, care intenţionează de depună o plângere în instanţă faţă de noile măsuri sanitare.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite