Belgia: Protest anti-restricţii în a doua zi de Crăciun. Operatorii economici ameninţă că nu se vor supune noilor măsuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Shutterstock
Foto Shutterstock

Belgia a introdus duminică noi restricţii sanitare, acestea stârnind nemulţumirea operatorilor economici care au ieşit la protest în a doua zi de Crăciun.

Măsurile anunţate de autorităţi includ închiderea cinematografelor, teatrelor, sălilor de concerte şi tribunelor de pe stadioane. 

Acestea vin în într-un moment în acre ţara are o incidenţă cumulată de 1.094 de puncte, cu o scădere săptămânală a infecţiilor de 36%, care a rămas constantă de la sfârşitul lunii noiembrie, scrie EFE, potrivit Agerpres.

Premierul belgian Alexander de Croo, al cărui guvern federal a convenit asupra acestor măsuri împreună cu regiunile Flandra, Valonia şi Bruxelles, a justificat miercuri aceste decizii prin prudenţă în faţa noii variante Omicron, despre care se ştie că este mai transmisibilă decât Delta.

Acesta a spus că obiectul este acela de a încetini răspândirea variantei Omicron şi de a gestiona presiunea asupra sistemului sanitar, dar şi că şcolile vor fi deschise pe 10 ianuarie.

Însă noile protocoale în materie de sănătate, care prevăd excepţii, cum ar fi muzeele, bibliotecile şi lăcaşurile de cult, au scandalizat sectorul culturii, agrementului şi sportului, care a convocat un protest la Bruxelles duminică.

Oamenii ameninţă că nu se supun noilor reguli

Unele cinematografe şi teatre au anunţat deja că nu se vor supune autorităţilor ca răspuns la o decizie „ineptă”, în timp ce asociaţii precum Liga Drepturilor Omului sau Federaţia angajaţilor din artele spectacolului pregătesc acţiuni în justiţie împotriva închiderilor.

Nemulţumire s-au extins şi în comunitatea academică şi ştiinţifică. neînlegerea este împărtăşită de rectorii universităţilor francofone din ţară şi de reputaţi virusologi precum Marius Gilbert, Yves Van Laethem şi Emmanuel Andre, care au avertizat asupra lipsei de „simţ” sanitar şi asupra riscului în materie de credibilitate dacă la un moment dat va trebui trasă „frâna de urgenţă”

Prim-ministrul a declarat vineri că măsurile vor fi reevaluate în ianuarie.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite