BBC: Anturajul liderului laburist Corbyn este acuzat că a sabotat campania pro-UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Votul britanicilor de a ieşi din Uniunea Europeană a declanşat printre altele şi o criză în sânul opoziţiei laburiste, al cărei lider, Jeremy Corbyn, este vehement contestat de o parte a colegilor de partid pentru că nu ar fi sprijinit destul campania pro-UE. BBC citează e-mailuri interne ale laburiştilor care sugerează că staff-ul lui Corbyn ar fi îngreunat în mod deliberat contribuţia acestuia la campania de rămânere în uniune.

Mesajele obţinute de BBC ar proveni de la surse anonime din cadrul Partidului Laburist, şi sugerează că în spatele presupusului sabotaj s-ar afla directorul de strategie şi comunicaţii al lui Jeremy Corbyn, Seumas Milne.

Corbyn, din postura de lider al Partidului Laburist, s-a declarat pentru rămânerea în cadrul Uniunii Europene, însă o altă parte a laburiştilor a susţinut activ ieşirea Marii Britanii din UE.

Milne ar fi responsabil, printre altele, de omiterea dintr-un discurs al lui Corbyn a unor menţiuni despre imigraţie – unul din principalele puncte folosite de campania pentru ieşirea din UE – şi de refuzul de a adăuga semnătura liderului laburist la o scrisoare deschisă semnată de 200 de parlamentari britanici în acest sens, aprobată de conducerea laburistă.

Unul dintre e-mailuri, care abordează subiectul discursului, acuză că omisiunea este „lucrătura lui Seumas (n.r. - Milne)”, adăugând că directorul de comunicare „va subţia (n.r. - discursurile lui Corbyn) destul pentru a spera că nimeni nu îl va lua în considerare”.

Alte mesaje arată disensiuni între biroul lui Corbyn şi echipa laburistă de campanie, pe tema unui alt discurs al politicianului britanic: „nu există menţiuni despre Uniunea Europeană aici – am căzut de acord că subiectul Europa ar trebui menţinut” se arată într-un e-mail transmis de echipa de campanie către biroul lui Corbyn, conform BBC.

Sursele citate de BBC au declarat că biroul liderului laburist a ezitat în a oferi un sprijin total campaniei de rămânere în Uniunea Europeană, şi s-au plâns de dificultatea obţinerii unui rol proeminent al său în acest sens.

Un purtător de cuvânt al Partidului Laburist a catalogat furnizarea de mesaje interne drept „motivate politic” şi „tentative de a destabiliza partidul”.

„Furnizarea acestor e-mailuri interne ale Partidului Laburist sunt evident motivate politic. Aceasta este acţiunea indivizilor care vor destabilizarea conducerii prin tentative de a demonstra activităţi negative în cadrul biroului liderului. Mesajele în sine nu demonstrează asta, arătând doar opiniile celor care le-au redactat” a declarat purtătorul de cuvânt.

„Cât despre redactarea discursurilor, este o practică politică normală ca ciornele acestora să fie editate. Orice comunicare în numele Liderului Partidului Laburist sunt autorizate de echipa lui de comunicare şi apoi însuşi de către lider” a adăugat acesta.

Liderul laburist a susţinut în urma votului pentru ieşirea din UE că a lucrat intens în cadrul campaniei pentru rămânere, susţinând discursuri în mai multe locuri din ţară şi participând la mai multe evenimente de campanie.

După eşecul înregistrat de tabăra pentru rămânere, o parte a laburiştilor au intrat în opoziţie deschisă la adresa lui Corbyn. Vineri, la câteva ore după anunţarea rezultatelor, doi parlamentari laburişti au trimis liderului din Parlament a laburiştilor o propunere de moţiune de cenzură împotriva conducerii lui Corbyn.

Sâmbătă, unul dintre dintre membrii Cabinetului din Umbră – cabinetul alternativ la cel al Guvernului format de opoziţia parlamentară britanică – i-a trimis lui Corbyn că şi-a pierdut încrederea în abilitatea liderului laburist de a conduce partidul. Drept răspuns, Corbyn l-a demis pe acesta din cabinetul alternativ, stârnind un val de demisii de protest ale membrilor Cabinetului din Umbră şi cereri tot mai vehemente de la opozanţii săi de a părăsi şefia partidului

Corbyn a declarat ulterior că regretă demisiile dar nu va ceda şefia partidului, deoarece nu vrea să „trădeze încrederea celor care l-au votat şi a electoratului laburist care are nevoie de reprezentare politică”.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite