George Soros: „Votul britanicilor de a părăsi Uniunea Europeană face ireversibilă dezintegrarea blocului comunitar”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
george soros

Miliardarul George Soros a afirmat duminică dimineaţă că votul britanicilor de a părăsi Uniunea Europeană face „aproape ireversibilă” dezintegrarea blocului comunitar, relatează BBC.

Soros, care a declarat în repetate rânduri în ultima perioadă că un vot pro-Brexit ar cauza efecte grave asupra economiei mondiale şi a Uniunii Europene, este de părere acum că economia şi cetăţenii britanici vor suferi semnificativ din cauza deciziei „într-un termen mediu-scurt”, într-un articol semnat pe site-ul project-syndicate.org.

Investitorul maghiaro-american prezice că Londra va suferi în special din cauza mutării instituţiilor finaciare europene, în special în domeniul imobiliar. Afaceristul prezice şi efecte negative semnificative pentru Europa:

„Urmările pentru Europa ar putea fi mult mai groaznice. Tensiunile între statele membre au atins un punct de fisură, nu doar pe tema refugiaţilor, dar şi ca un rezultat al tensiunilor excepţionale dintre statele creditoare şi cele debitoare din zona eurp. De asemenea, liderii slăbiţi din Franţa şi Germania se axează acum strict pe probleme domestice. În Italia, o scădere de 10% a pieţei de capital în urma votului pentru Brexit semnalează clar vulnerabilitatea ţării în faţa unei crize financiare semnificative – ceea ce ar putea foarte uşor să aducă mişcarea populistă Cinci Stele la guvernare anul viitor” scrie afaceristul în cel mai recent articol al său.

Soros a adăugat că economia mondială ar putea fi lovită la un nivel comparabil ca în timpul crizei din 2007-2008, preconizând o instabilitate a pieţelor în timpul procesului complicat de ieşire al Marii Britanii din UE.

„După Brexit, toţi cei care credem în valorile şi principiile pe care Uniunea Europeană a fost construită pentru a le promova trebuie să ne grupăm pentru a o salva printr-o reconstrucţie riguroasă”, a concluzionat investitorul.

Soros a avertizat cu o săptămână înaintea votului de joi că un rezultat pro-Brexit ar putea rezulta în scăderea lirei sterline cu între 15 şi 20%; în urma votului, lira a căzut 10%, la cel mai mic nivel din ultimii 31 de ani.

Investitorul a făcut peste 1 miliard de dolari pe seama lirei sterline în 1992, prin tranzacţii speculative, ceea ce a provocat retragerea valutei din Mecanismul European al Ratelor de Schimb.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite