Bahmut, „o linie de asamblare a morții“. 170 de soldați ruși au fost uciși în ultima zi a anului 2022

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Armata ucraineană susţine că a provocat pierderi grele trupelor ruse în Bahmut, un orăşel din estul Ucrainei care este scena unor bătălii aprige de luni de zile, informează dpa, citată de Agerpres.

Bătălia pentru Bahmut FOTO Profimedia
Bătălia pentru Bahmut FOTO Profimedia

Aproximativ 170 de soldaţi ruşi au fost ucişi sâmbătă în lupta pentru controlul asupra acestui oraş bombardat, a declarat duminică seara purtătorul de cuvânt al Grupului de Est al Forţelor Armate, Serhi Cerevati.

Cerevati a descris situaţia drept o "linie de asamblare a morţii" pentru ocupanţii ruşi şi a spus că cel puţin alţi 200 de soldaţi ruşi au fost răniţi. Moscova nu a comentat, iar numărul exact al victimelor de pe câmpul de luptă este adesea imposibil de confirmat imediat.

Forţele ruse încearcă fără încetare să cucerească oraşul Bahmut, care a devenit un premiu simbolic pentru Moscova, chiar dacă analiştii spun că valoarea sa strategică este modestă. 

În urmă cu câteva zile, analiştii de la Institutul American pentru Studiul Războiului (ISW) spuneau că Rusia a ajuns într-un impas la Bahmut, cu „mai mulţi indicatori care susţin evaluarea că forţele ruse din jurul Bahmutului au ajuns în punctul culminant".

Atacuri ineficiente

Miercuri, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că „doar câţiva” civili au rămas în oraşul aflat în prima linie, aflat în provincia estică Doneţk. Într-o postare pe Telegram, liderul Ucrainei a spus despre oraş că „nu există loc care să nu fie acoperit cu sânge”.

"Doctrina militară americană defineşte punctul culminant drept „punctul în care o forţă nu mai are capacitatea de a-şi continua operaţiunile, ofensivă sau de apărare” şi „când o forţă nu poate continua atacul trebuie să adopte o poziţie defensivă sau să execute o pauză operaţională".

Dacă forţele ruse din Bahmut au ajuns într-adevăr la capătul capacităţilor lor, ele ar putea, totuşi, să continue să atace agresiv. Forţele ruse pot continua să efectueze atacuri ineficiente la Bahmut, deşi este foarte puţin probabil ca aceste atacuri să facă câştiguri semnificative din punct de vedere operaţional.

"Situația este blocată"

Și șeful serviciilor secrete din Ucraina, Kirilo Budanov, a făcut o afirmaţie similară cu cea a Institutului American pentru Studiul Războiului despre Bahmut, potrivit căreia "forţele ruse sunt în impas", dar a extins afirmaţia la întreaga ţară.

Budanov spune că lupta în Ucraina este într-un impas, deoarece nici Ucraina, nici Rusia nu sunt capabile să facă progrese semnificative.

„Situaţia este blocată... Nu se mişcă”, a spus Budanov într-un interviu.

El a spus că Rusia se află într-o fundătură, dar că Ucraina „nu poate să o învingă în toate direcţiile în mod cuprinzător” în timp ce aşteaptă arme.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite