Autoritățile olandeze au descoperit „secții de poliție” chineze ilegale ce exercitau presiuni asupra disidenților regimului de la Beijing

0
Publicat:
Ultima actualizare:

China a deschis ilegal cel puțin două „secții de poliție” în Olanda începând din 2018, în încercarea de a exercita presiuni asupra disidenților chinezi, au dezvăluit marți RTL Nieuws și Follow the Money, citează Politico.eu.

Foto AFP
Foto AFP

Așa-numitele stații de servicii în străinătate oferă servicii diplomatice cetățenilor olandezi chinezi, cum ar fi reînnoirea permiselor de conducere - dar încearcă, de asemenea, să reducă la tăcere disidenții chinezi din Europa, au relatat mass-media, citând o victimă chineză pe nume Wang Jingyu.

Wang le-a povestit jurnaliștilor olandezi povestea sa, spunând că a fugit în Olanda după ce a fost urmărit de poliție în China pentru că a criticat regimul pe rețelele de socializare. Dar când a ajuns, secția de poliție chineză din Rotterdam i-a cerut  „să se întoarcă în China pentru a-mi rezolva problemele”, adăugând că ar trebui să se gândească și la familia sa.

„Aceste agenții sunt ilegale”, a declarat un purtător de cuvânt al ministerului olandez de externe, adăugând că guvernul va investiga și va lua „măsuri adecvate”.

În timp ce ambasada chineză a declarat reporterilor că nu are cunoștință de existența stațiilor din Amsterdam și Rotterdam, mass-media olandeză indică rapoarte chinezești potrivit cărora un oficial de rang înalt al ambasadei a fost prezent la o întâlnire în care s-a discutat despre înființarea avanpostului din Amsterdam.

Dezvăluirile vin după ce o organizație spaniolă pentru drepturile omului - Safeguard Defenders - a publicat în septembrie un raport privind posturile de poliție chinezești din străinătate.

Potrivit raportului, autoritățile chineze „au înființat o serie de «stații de serviciu» ale poliției în străinătate pe cinci continente, dar mai ales în Europa. Acestea oferă servicii administrative, dar au fost, de asemenea, active în «activități polițienești secrete și ilegale»”, a declarat organizația.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite