Autorităţile din Belarus au discutat cu grupul paramilitar Wagner despre „ameninţările“ de la graniţe

0
Publicat:

Autorităţile din Belarus au declarat luni că au discutat cu grupul paramilitar Wagner, aflat în exil în această ţară după rebeliunea eşuată din Rusia, despre "ameninţările şi provocările" de la graniţele cu Ucraina şi Polonia.

Mercenari Wagner Foto Profimedia
Mercenari Wagner Foto Profimedia

Ministrul de Interne din Belarus Ivan Kubrakov s-a întâlnit cu comandanţi ai grupului Wagner la un centru de instruire şi a elaborat cu aceştia "un plan de acţiune clar" pentru antrenarea forţelor de la Minsk de către paramilitarii ruşi, scrie Agerpres.

"Având în vedere situaţia dificilă din apropierea graniţelor republicii, este deosebit de important să fim pregătiţi să răspundem eventualelor provocări şi ameninţări", a adăugat el, potrivit unui comunicat.

Ministrul belarus a salutat "experienţa practică" a luptătorilor Wagner, care au participat în mod deosebit, luni de zile, la lupta pentru capturarea oraşului Bahmut, estul Ucrainei.

De asemenea, Belarusul acuză în mod constant Polonia de provocări la graniţa lor comună. Varşovia consideră că prezenţa grupării Wagner în Belarus constituie o "ameninţare potenţială" pentru ţările vecine şi şi-a anunţat intenţia de a-şi consolida flancul estic.

Preşedintele rus Vladimir Putin l-a primit duminica trecută, la Sankt Petersburg, pe omologul său belarus Aleksandr Lukaşenko, ocazie cu care a afirmat că contraofensiva ucraineană în curs pentru respingerea forţelor ruse a ”eşuat”, notează AFP şi Reuters, citând agenţiile de presă ruse.

Lukaşenko i-a dat asigurări lui Putin că îi va "păstra" pe membrii Wagner în centrul Belarusului, şi că Minskul "controlează" situaţia, la câteva săptămâni după sosirea acestor luptători după rebeliunea eşuată în Rusia.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite