Austria a fost de acord, Polonia a refuzat. Cum trece Europa la plăţi pentru gaz în ruble

0
0
gaze rusesti dependenta
Foto: Arhiva Adev─ârul

10 clienţi au deschis imediat conturi la Gazprombank pentru a plăti gazul rusesc în moneda rusă, iar patru au făcut deja primele plăţi.

Austria a fost de acord cu condiţia Rusiei de a trece la o nouă schemă de plată pentru gaze, care implică conversia plăţilor din euro sau dolari în ruble.

├Än acela┼či timp, potrivit Bloomberg, Austria nu este singurul cump─âr─âtor din Europa care a acceptat condi┼úia Rusiei. Imediat, 10 clien┼úi ┼či-au deschis conturi la Gazprombank pentru a pl─âti gazul rusesc ├«n ruble, iar patru au f─âcut deja primele pl─â┼úi. ├Äns─â Bulgaria ┼či Polonia nu au fost de acord cu acest lucru, iar Gazprom a ├«ncetat s─â furnizeze combustibil pe 27 aprilie.

Polonia ┼či Bulgaria f─âr─â gaz

Din 27 aprilie, Gazprom a oprit complet livr─ârile de gaz rusesc c─âtre compania bulgar─â Bulgargaz ┼či cea polonez─â PGNiG. Motivul acestei decizii este neachitarea la timp a livr─ârilor ├«n ruble de c─âtre companii. ├Än plus, ambele ┼ú─âri sunt ┼ú─âri de tranzit pentru gazul rusesc. ÔÇ×GazpromÔÇŁ a avertizat Polonia ┼či Bulgaria c─â, ├«n cazul retragerii neautorizate de combustibil din volumul de tranzit c─âtre ┼ú─âri ter┼úe, va reduce livr─ârile cu acest volum.

├Än general, ├«n 2021, Polonia ┼či-a majorat importul de gaz rusesc cu 9,4%, la 10,58 miliarde de metri cubi, consum├ónd ├«n acela┼či timp 20 de miliarde de metri cubi de gaz pe an. Livr─ârile de gaze din Federa┼úia Rus─â c─âtre Bulgaria s-au dublat anul trecut - p├ón─â la 3,15 miliarde de metri cubi.

Totu┼či, Polonia asigur─â c─â are surse alternative de aprovizionare ┼či rezervele necesare de gaze - instala┼úiile de depozitare cu o capacitate de 3,81 miliarde de metri cubi sunt pline ├«n propor┼úie de 76%. Mai mult, autorit─â┼úile poloneze nu inten┼úioneaz─â s─â cumpere mai mult gaz din Rusia. Var┼čovia se preg─âte┼čte pentru asta de ┼čase ani. Compania energetic─â polonez─â PGNiG a considerat ├«ns─â decizia Rusiei o ├«nc─âlcare a contractului Yamal ┼či inten┼úioneaz─â s─â depun─â o reclama┼úie.

├Än Bulgaria, autorit─â┼úilei au spus c─â va fi suficient gaz pentru consumatorii casnici timp de o lun─â ┼či au clarificat c─â Rusia a returnat plata f─âcut─â ├«n dolari. ├Äncetarea livr─ârilor de c─âtre Gazprom ÔÇ×este o ├«nc─âlcare grav─â a acordului relevant ┼či ┼čantaj pentru implementarea planului de plat─â a gazului prin ruble prin ter┼úi, care nu garanteaz─â nici livr─ârile, nici conservarea banilor bulgari. <ÔÇŽ> ac┼úiune unilateral─â r─âsucirea bra┼úului este inacceptabil─âÔÇŁ, a declarat prim-ministrul Bulgariei Kiril Petkov. Potrivit acestuia, aceast─â situa┼úie este o problem─â a UE ┼či r─âspunsul va fi general.

Austria cu gaz

Austria, spre deosebire de Polonia ┼či Bulgaria, a acceptat condi┼úia Rusiei de a pl─âti gazul ├«n ruble, recunosc├ónd c─â respect─â termenii sanc┼úiunilor. Compania de petrol ┼či gaze OMV a deschis un cont corespunz─âtor la o banc─â rus─â. Cancelarul austriac Karl Nehammer a declarat c─â pre┼čedintele rus Vladimir Putin l-a asigurat ├«n timpul unei ├«nt├ólniri recente c─â Viena va continua s─â pl─âteasc─â livr─ârile ├«n euro. Firma ├«ns─â┼či a clarificat c─â a analizat solicitarea Gazprom pentru o nou─â metod─â de plat─â ┼či lucreaz─â la o solu┼úie care s─â respecte sanc┼úiunile.

Austria admite c─â acum este imposibil s─â fac─â fa┼ú─â cererii interne f─âr─â gaz din Federa┼úia Rus─â ┼či inten┼úioneaz─â s─â umple instala┼úiile de depozitare cu 80% p├ón─â la sf├ór┼čitul anului din cauza riscului unei opriri bru┼čte a livr─ârilor din Federa┼úia Rus─â. Cu toate acestea, Viena se a┼čteapt─â s─â elimine gazul rusesc ├«mpreun─â cu restul UE p├ón─â ├«n 2027.

├Än plus, compania german─â Uniper admite posibilitatea de a fi de acord cu termenii Rusiei ┼či discut─â cu autorit─â┼úile germane plata ├«n ruble. ┼×i, potrivit agen┼úiei Bloomberg, cel pu┼úin 10 companii europene au deschis deja conturi pentru plata gazelor ├«n ruble. Patru au pl─âtit deja cu noua metod─â.


Poziţia UE

Oprirea aprovizion─ârii ├«n mod unilateral este cea mai recent─â ├«ncercare a Rusiei ÔÇ×de a folosi gazul ca instrument de ┼čantaj. Acest lucru este nejustificat ┼či inacceptabilÔÇŁ. Aceast─â situa┼úie ÔÇ×demonstreaz─â ├«nc─â o dat─â lipsa de ├«ncredere a Rusiei ca furnizor de gazeÔÇŁ. ┼ó─ârile membre ale Comunit─â┼úii au f─âcut planuri de urgen┼ú─â ┼či lucreaz─â pentru a asigura aprovizionare alternative, a declarat ┼čefa Comisiei Europene (CE), Ursula von der Leyen.

Comisia European─â a considerat, de asemenea, c─â firmele europene pot pl─âti pentru gaze ├«n ruble, cu o serie de condi┼úii, care nu vor contrazice sanc┼úiunile anti-ruse, a raportat anterior Reuters. Potrivit acestuia, CE a cerut posibil─â efectuarea pl─â┼úilor ├«n dolari ┼či euro c─âtre un cont bancar rusesc, dar nu c─âtre Banca Central─â a Federa┼úiei Ruse, pentru conversia ulterioar─â ├«n ruble ├«n baza contractelor existente.

├Äntre timp, UE va cre┼čte temporar, dar semnificativ, achizi┼úiile de gaze din Federa┼úia Rus─â prin ┼ú─ârile care sunt gata s─â pl─âteasc─â ├«n ruble. O astfel de m─âsur─â ar trebui s─â compenseze ├«ncetarea livr─ârilor c─âtre Polonia ┼či Bulgaria, care vor putea achizi┼úiona volume suplimentare de combustibil pe pia┼úa european─â, a declarat pentru TASS o surs─â din institu┼úiile UE de la Bruxelles.

Totu┼či, Parlamentul European solicit─â tuturor ┼ú─ârilor s─â impun─â un embargo asupra livr─ârilor de energie din Federa┼úia Rus─â, a declarat ┼čeful acesteia, Robert Metsol. Dar, p├ón─â acum, ┼ú─ârile - membrii comunit─â┼úii nu au putut ajunge la un consens cu privire la un embargo asupra aprovizion─ârii cu gaz ┼či petrol din Federa┼úia Rus─â - unele ┼ú─âri sunt ├«mpotriv─â. UE inten┼úioneaz─â s─â discute aceast─â problem─â din nou la summit-ul care va acea loc abia la sf├ór┼čitul lunii mai.

├Än acela┼či timp, Fondul Monetar Interna┼úional nu a exclus anterior scenariul conform c─âruia ┼ú─ârile europene ar putea tr─âi lini┼čtite f─âr─â gaz rusesc doar ┼čase luni. Atunci vor ├«ncepe probleme economice serioase. Refuzul total al Europei de a importa gaz rusesc ar duce la o reducere a PIB-ului zonei euro cu 3 puncte procentuale, potrivit prognozei FMI.

Ce se spune în Rusia

Livr─ârile de combustibil c─âtre alte ┼ú─âri neprietenoase care refuz─â s─â pl─âteasc─â ├«n ruble ar trebui suspendate, a declarat pre┼čedintele Dumei de Stat, Vyacheslav Volodin.

Polonia nu va putea ├«nlocui gazul rusesc ├«n 2022. Rezervele actuale vor dura p├ón─â ├«n toamn─â, iar apoi Var┼čovia se va confrunta cu ├«ntrebarea cum s─â ├«nceap─â sezonul de ├«nc─âlzire. Acest lucru a fost subliniat de ambasadorul Rusiei ├«n Polonia, Serghei Andreev.

Cererea Rusiei de a pl─âti ├«n ruble nu este ┼čantaj, Moscova r─âm├óne un furnizor de ├«ncredere de combustibil. A┼čadar, secretarul de pres─â al pre┼čedintelui Federa┼úiei Ruse, Dmitri Peskov, a comentat cuvintele ┼čefului Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Potrivit acestuia, necesitatea unei noi metode de plat─â a fost dictat─â de faptul c─â o cantitate semnificativ─â de rezerve a fost blocat─âUltima or─â

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite