Atacul autobuzului din Dortmund, o înscenare a extremiştilor de dreapta?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O revendicare trimisă către un ziar german l-a adus în discuţie pe Adolf Hitler şi a criticat multiculturalismul, potrivit Independent.

Investigatorii caută dovezi să verifice dacă cei din spatele atacului autobuzului din Dortmund sunt de fapt extemişti de aripă dreaptă într-o încercare de a înscena incidentul pe seama Islamiştilor.

Marţea trecută, la locul atacului au fost găsite două scrisori identice care spuneau că acţiunea lor „a fost în numele lui Allah” şi că Germania ar trebui să-şi retragă avioanele de recunoaştere din Siria. Însă, ISIS, cei bănuiţi iniţial de atac, nu au revendicat incidentul.

A doua revendicare a venit sub forma unui mesaj online din partea unui grup radical de stânga, dar autorităţile au explicat că spusele acestora nu sunt credibile.

Miercuri, ziarul german „Tagesspiegel” a primit pe adresa redacţiei un mesaj în care un grup de extremă dreaptă se declarau responsabili de atacul cu bombă din Dortmund şi au ameninţat că vor urma şi altele. Respectivul e-mail a inclus mai multe referinţe la Adolf Hitler, şi a argumentat împotriva multiculturalismului, spunând că atacul a fost „ultima avertizare” înainte să „curgă sângele colorat”, pe 22 aprilie. La data respectivă sunt planificate demonstraţii împotriva partidului populist, acuzat de rasism, xenofobie şi legături neonaziste.

Investigatorii spun că examinează în continuare mesajul trimis către ziarul german şi sunt de părere că scrisorile găsite la locul atacului au fost un complot de a înscena incidentul pe seama Islamiştilor pentru a distrage forţele de ordine de la adevăraţii făptaşi şi de a crea tensiuni.

Un alt element care denotă acest lucru este că documentele erau scrise în germană şi începeau cu bismillah-ul Islamic. Adică o frază tradusă drept „în numele lui Allah, cel bun şi milos” care de obicei este invocată doar în limba Arabă.

Scrisorile au cerut în mod expres ca avioanele de recunoaştere germane să părăsească teritoriul Siriei, precum şi ca autorităţile să închidă baza aeriană Ramstein, cea care găzduieşte forţa aviatică a Statelor Unite. Scrisoarea a mai spus şi că până ce cerinţele nu vor fi îndeplinite, „toţi actorii fără credinţă, cântăreţii, atleţii şi celebrităţile din Germania si alte naţiuni se află pe lista morţii”.

Conform autorităţilor, scrisorile nu se potrivesc cu tiparul întâmpinat în celelalte atacuri ISIS din Germania şi Europa, întrucât de regulă aceştia trimiteau înregistrări video sau trimiteau mesajele în mod direct.

Fără vreun suspect reţinut, investigatorii cercetează toate posibilităţile, printre care şi varianta ca o parte dintre membrii ISIS să fi acţionat fără coordonarea grupului.

Jucătorii Borusiei Dortmund se îndreptau marţi către stadionul lor pentru meciul din Liga Campionilor împotriva lui AS Monaco, când trei explozii au lovit autobuzul care-i transportau.

Bombele, încărcate cu şrapnel erau ascunse în gardurile vii, iar conform anchetatorilor, explozia a afectat o rază de 100 de metri. Jucătorul spaniol Marc Bartra împreună cu un ofiţer de poliţie ce escorta autobuzul pe o motocicletă au fost răniţi, geamul de protecţie al autobuzului prevenind un număr mai mare de victime.

Meciul dintre cele două echipe a fost anulat şi s-a jucat a doua zi cu o pază mult mai sporită.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite