UPDATE Atac la Odesa soldat cu zece morți. Localnică: „Este înspăimântător”. Zelenski cere sisteme de apărare aeriană

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a reiterat sâmbătă apelul său către aliații occidentali pentru furnizarea cât mai repede cu putință de noi sisteme aeriene după atacurile rusești soldate cu cel puțin 13 morți, dintre care opt la Odesa.

Odesa: imobil de locuit atacat de ruși FOTO EPA-EFE
Odesa: imobil de locuit atacat de ruși FOTO EPA-EFE

UPDATE Trupurile unei mame şi bebeluşului ei de opt luni au fost scoase duminică de sub dărâmăturile blocului de locuințe de nouă etaje din Odesa lovit de ruși în noaptea de vineri spre sâmbătă.

Atacul de la Odesa a dus la „moartea a zece persoane, între care trei copii”, a deplâns Volodimir Zelenski.

„Mark, care nu avea nici trei ani; Elizaveta, de opt luni; şi Timotei, de doar patru luni”, a subliniat președintele ucrainean într-o postare pe Telegram.

„Copiii ucraineni sunt ţintele militare ale Rusiei”, a denunţat Zelenski.

Anterior, duminică, guvernatorul regiunii Odesa, Oleh Kiper, indicase că au fost recuperate trupurile unei femei şi bebeluşului ei, consemnând un bilanţ provizoriu de zece morţi în urma atacului rusesc asupra Odesei.

Mama şi bebeluşul ei au fost găsiţi fără viaţă „strâns îmbrăţişaţi”, au declarat salvatorii ucraineni într-o postare emoţionantă pe Telegram.

Autorităţile nu au precizat deocamdată câte persoane au fost rănite, deşi serviciile de urgenţă anunţaseră sâmbătă seara opt răniţi. 

- Știrea inițială

„Aceste atacuri nu au niciun sens militar. Este vorba de teroare, care vizează exclusiv distrugerea de vieți, intimidarea”, a denunțat sâmbătă șeful statului ucrainean.

„Este înspăimântător”, a deplâns pentru AFP Natalia, o locuitoare a cartierului vizat de racheta rusească. „Pagubele sunt mari”, a adăugat ea, vorbind despre „ferestre sparte” și „mașini avariate”.

Imaginile difuzate pe rețelele de socializare arată mai multe etaje ale unui imobil complet prăbușite.

În paralel, trei persoane au fost ucise în urma unor bombardamente efectuate de ruși în regiunile Herson, Harkov și Zaporojie.

„Întârzierea în furnizarea de arme, sisteme de apărare aeriană pentru protejarea poporului nostru conduce, din nefericire, la astfel de pierderi. Ucraina nu cere nimic mai mult decât ceea ce este necesar pentru a proteja viața”, a subliniat Zelenski, considerând „imposibil de înțeles jocurile politice interne sau diferendele partenerilor (Kievului, n. red.) care limitează apărarea” în fața Rusiei.

După mai bine de doi ani de război la scară largă, liderul ucrainean cere zilnic aliaților săi occidentali să grăbească asistența militară, cerând în special muniții, mai multe sisteme de apărare aeriană și avioane de luptă.

Ori, ajutorul american este încă blocat în Congres din cauza divergențelor dintre republicani și democrați, în timp ce europenii, ale căror capacități de producție sunt limitate, întârzie în livrarea obuzelor promise în ultimele luni, notează AFP.

Înfrângerea Rusiei „depinde de voi”, a declarat acum câteva zile Zelenski, referindu-se la aliații occidentali ai Ucrainei.

Potrivit ministrului ucrainean al Apărării, Rustem Umerov, jumătate din armele occidentale promise Kievului sunt livrate cu întârziere. Această problemă se adaugă la oboseala soldaților angajați pe front în fața unei forțe rusești mai numeroase.

„Situația de pe front rămâne dificilă, dar sub control”, a apreciat sâmbătă comandantul-șef al armatei ucrainene, generalul Oleksandr Sîrski.

EuropaPartenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite