Povestea soldatului ucrainean care a văzut un întreg convoi ucis în fața sa, în timp ce scăpa din Avdiivka

0
Publicat:

Un soldat ucrainean a povestit pentru The Washington Post cum a văzut un întreg convoi de bărbați distrus de artileria rusă, în timp ce el și colegii săi de trupe evadau din Avdiivka, orașul din Ucraina căzut recent în mâinile forțelor ruse.

Soldat rus la Avdiivka (imagine cu caracter ilustrativ) FOTO Profimedia
Soldat rus la Avdiivka (imagine cu caracter ilustrativ) FOTO Profimedia

La sfârșitul lunii februarie, Rusia a preluat controlul asupra Avdiivka, care avea o populație de aproximativ 30.000 de oameni, marcând cel mai important câștig teritorial al său din ultimele luni, notează Business Insider.

Soldații ucraineni, detașați în oraș, s-au confruntat cu bombardamente constante și au respins valuri de trupe rusești, înainte de a li se ordona în cele din urmă retragerea, pe data de 17 februarie.

Depășiți atât numeric, cât și în privința armamentului, șapte soldați ucraineni au vorbit cu jurnaliștii despre modul în care au reușit să scape cu viață, în timp ce se retrăgeau din Avdiivka.

Un soldat în vârstă de 21 de ani, identificat cu numele de Major, a descris că a fost forțat să preia conducerea unității sale după ce a ajuns la Avdiivka abia în a doua săptămână a lunii februarie, deoarece „nu mai rămăsese nimeni mai în vârstă”.

Major a declarat pentru că rușii „trăgeau focuri de artilerie foarte țintite” asupra unității sale, în timp ce apărau rutele de evacuare.

Apoi, după ce unitatea sa a părăsit Avdiivka, soldatul a asistat la o scenă de groază: un întreg convoi de oameni omorâți de artilerie.

Vehicule blindate ucrainene, capturate la Avdiivka FOTO Profimedia
Vehicule blindate ucrainene, capturate la Avdiivka FOTO Profimedia

„A fost doar un convoi de oameni. Un convoi format din cei mai buni oameni vreodată. Și în fața ochilor noștri, acest convoi a fost distrus de artilerie. Oameni de vârsta mea, între 20 și 30 de ani”, a povestit Major, pentru sursa citată.

Alți soldați și-au amintit, de asemenea, că și-au văzut moartea cu ochii în timp ce încercau să scape din oraș.

Shved, un trăgător în vârstă de 44 de ani, care a suferit mai multe comoții cerebrale în timpul războiului, a declarat publicației că o dronă a lovit vehiculul în care se aflau el și alți trei răniți, ceea ce i-a provocat o nouă comoție. Toți bărbații au supraviețuit, a spus el.

Căderea orașului Avdiivka a venit pe măsură ce ajutorul SUA pentru Ucraina, care include 60 de miliarde de dolari, a rămas doar la nivel de promisiune. Oficialii administrației Biden au spus că mai mult de jumătate din acești bani vor merge către baza industrială de apărare din SUA.

Parlamentarii republicani ai Camerei au blocat până acum adoptarea proiectului de lege de urgență privind ajutorul extern.

În timp ce oficialii ucraineni semnalează urgența pentru un sprijin suplimentar, președintele Camerei, Mike Johnson, a spus că nu vrea să „grabească” actul legislativ care a fost deja aprobat de Senat pe 13 februarie.

Major, soldatul în vârstă de 21 de ani, a mai declarat pentru The Washington Post cum că este de părere că Ucraina ar fi putut apăra mai bine Avdiivka dacă ar fi avut mai multe resurse, inclusiv forță de muncă, artilerie și apărare aeriană.

Aveam nevoie doar de ceva cu care să luptăm”, a spus el.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite