Atac cu drone asupra unei rafinării și fabrici unde s-ar asambla drone Shahed, în Tatarstan VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un atac cu drone a vizat marţi fabrici din Tatarstan, la peste 1.100 km de graniţa cu Ucraina, şi a făcut cel puţin şase răniţi, au anunţat autorităţile regionale ale acestei republici din cadrul Federaţiei Ruse, citate de AFP şi Reuters, preluate de Agerpres.

Rafinăria Nizhnekamsk din Tatarstan a fost atacată cu drone FOTO Captură via Ukrainska Pravda
Rafinăria Nizhnekamsk din Tatarstan a fost atacată cu drone FOTO Captură via Ukrainska Pravda

„Un atac cu drone aeriene a fost efectuat în această dimineaţă împotriva unor fabrici din Tatarstan situate la Elabuga şi Nijnekamsk", a declarat serviciul de presă al liderului Tatarstanului Rustam Minnihanov într-un comunicat pe aplicaţia Telegram, citat de France Presse.

Atacul „nu a produs pagube grave, procesul tehnologic al întreprinderilor nu a fost perturbat", asigură comunicatul, fără a preciza care fabrici au fost vizate.

„La Elabuga, din păcate, sunt răniţi”, a subliniat serviciul de presă.

Zona economică specială (ZES) Alabuga, creată în 2006 şi care are zeci de fabrici şi companii, specializate mai ales în producţia de produse chimice, inginerie mecanică şi prelucrarea metalelor, este situată la aproximativ zece kilometri de oraşul Elabuga.

Două drone au atacat un cămin pentru muncitori din Alabuga marţi la ora 2:45 GMT, rănind doi oameni, a precizat serviciul de presă al ZES într-un comunicat.

Agenţia de presă rusă TASS, care a citat serviciile de urgenţă, a relatat că în total şase oameni au fost răniţi.

La Nijnekamsk se găseşte o rafinărie importantă de petrol.

Fabrica ar asambla drone Shahed

Surse Ukrainska Pravda din cadrul serviciilor de informații au indicat că atacul a fost efectuat de Serviciul de Informații al Apărării din Ucraina (DIU), care a desfășurat drone de mari dimensiuni asemănătoare unor avioane. 

În vara anului 2023, s-a raportat că sute de studenți ai Colegiului Politehnic Alabuga din Tatarstan ar fi fost implicați în asamblarea dronelor iraniene Shahed.

În iunie 2023, Casa Albă a publicat o imagine din satelit captând construirea unei uzine pentru a produce drone kamikaze iraniene pe care Rusia le folosește pentru a distruge instalațiile de infrastructură civilă din Ucraina.

Serviciile secrete americane au declarat că fabrica de drone era construită în așa-numita zonă economică specială Alabuga, la sute de kilometri est de Moscova. Lucrările preliminare au fost surprinse într-o imagine din satelit realizată în aprilie 2023.

Dispunerea drumurilor și a clădirilor de pe imaginea din satelit este foarte asemănătoare cu cea a proprietății Politehnicii Alabuga, care a fost atacat cu drone pe 2 aprilie. 

Portalul Readovka, loial Kremlinului, a relatat că atacul ar fi fost comis cu o nouă dronă kamikaze cu rază lungă de acțiune care funcționează cu motorul unui avion ușor.

Alte portaluri ruse precum Shot și Mash au sugerat că atacul a fost efectuat de o dronă  UJ-22.

S-au speculat și o lansare din Rusia, sau chiar din Kazahstan, întrucât pare că distanța față de Ucraina este mult prea mare pentru aceste drone.

Iar dacă ar fi zburat mai mult de 1000 de kilometri apărarea aeriană rusă probabil că le-ar fi contracarat.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite