Atac armat la Universitatea de Artă din Praga, soldat cu cel puțin 15 morți și zeci de răniți. Atacatorul, student al facultății FOTO VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un schimb de focuri de armă a avut loc la Universitatea din Praga şi există mai multe victime, a anunţat poliţia cehă joi.

UPDATE Șeful poliției cehe a declarat într-un briefing de presă că suspectul trebuia să-și părăsească casa din Hostoun, un orășel la vest de Praga, pentru a merge la școală. Oficialul a explicat cum s-au desfășurat evenimentele:

La 12:40, poliția a găsit trupul fără viață al tatălui său în casă.

Poliția a aflat apoi că suspectul ar fi trebuit să participe la o prelegere la universitate la ora 14:00, s-a dus acolo și a cerut evacuarea acelei clădiri. Cu toate acestea, suspectul a mers într-o altă clădire a universității, unde a deschis focul.

Poliția a primit pentru prima dată informații despre acel atac la 14:59 (15:59, ora României). Primii ofițeri au ajuns la fața locului în câteva minute, o echipă a forțelor speciale în 12 minute.

La ora 15:20, poliția a primit informații că trupul neînsuflețit al trăgatorului zăcea pe un pervaz al clădirii.

În timp ce trăgătorul pare să se fi sinucis, ofițerii de poliție au și tras spre el, așa că nu este clar care a fost cauza imediată a morții suspectului.

UPDATE Șeful polițieiMartin Vondrášek, a declarat în cadrul unei conferințe de presă că peste 15 persoane au murit și cel puțin alte 24 au fost rănite. 

Se pare că atacatorul este chiar un student al Facultății Carol, în vârstă de 24 de ani și s-a inspirat din atacuri armate similare care au avut loc în alte țări, spun polițiștii. 

UPDATE Poliția cehă a anunțat că a finalizat evacuarea înregii clădiri și în prezent efectuează verificări pirotehnice. 

UPDATE Sunt 11 morți, inclusiv atacatorul, nouă persoane rănite grav, cinci până la șase persoane cu răni moderate, zece rănite ușor. Cifrele se pot schimba în continuare”, a transmis serviciul de urgență de la Praga pe contul oficial de X.


''Conform primelor informaţii, putem confirma că există morţi şi răniţi la faţa locului'', a comunicat poliţia pe platforma de socializare X, fostul Twitter, relatează Agerpres. 

Poliția a transmis că atacatorul a fost neutralizat cu puțin timp înainte de ora 16:00 (17:00, ora României). „Trăgătorul a fost eliminat!!! Întreaga clădire este în prezent evacuată și sunt mai mulți morți și zeci de răniți”, a scris poliția pe X.

Imagine cu presupusul atacator de la Universitatea din Praga FOTO War Reports via Twitter
Imagine cu presupusul atacator de la Universitatea din Praga FOTO War Reports via Twitter

Potrivit unei surse de la Facultatea de Arte, citată de Prague Morning, angajații facultății au fost instruiți să ia imediat măsuri de siguranță. Acestea au inclus rămânerea pe loc, securizarea birourilor lor, baricadarea ușilor și stingerea luminilor. Se spune că presupusul trăgător se afla în clădirea principală din Piața Jana Palacha.

„Suntem baricadați în birou, dar nu avem absolut idee ce se întâmplă. Am avut un seminar, deodată cineva a spus că e cineva cu o armă în clădire, ne-am baricadat și așteptăm. Am auzit împușcături. Poliția știe de noi, ar trebui să așteptăm aici”, a povestit un student din interiorul clădirii.

Avertismentele interne ale Facultății de Arte precizau că trăgătorul este situat la etajul 4, care găzduiește departamente importante precum dreptul, decanatul, departamentul de granturi și muzicologie.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite