Armata ucraineană s-a retras dintr-un sat de lângă Avdiivka: cum explică această mișcare

0
Publicat:

Armata ucraineană a confirmat luni că s-a retras din micul sat Lastocikine, situat la circa cinci kilometri nord-vest de oraşul Avdiivka (regiunea Donețk, est), abandonat în urmă cu mai bine de o săptămână.

Avdiivka, un oraș devastat de război FOTO Profimedia
Avdiivka, un oraș devastat de război FOTO Profimedia

„Forţele armate ucrainene s-au retras din satul Lastocikine pentru a organiza apărarea (...) şi a împiedica inamicul să înainteze în direcţia vestică”, a declarat Dmitro Lihovi, purtător de cuvânt al comandamentului operaţional ucrainean din zonă.

Lihovi a precizat că o nouă linie defensivă va fi stabilită la câţiva kilometri vest de Lastocikine.

Ministerul rus al Apărării a indicat pe Telegram că trupele sale au „eliberat”, adică ocupat, acest sat, continuându-şi înaintarea în zonă după ce au preluat controlul asupra oraşului industrial Avdiivka la mijlocul lunii, în prima cucerire teritorială majoră după cea a localităţii Bahmut în mai 2023.

În pofida pierderilor umane importante, armata rusă pare încrezătoare şi a revendicat în ultimele săptămâni cucerirea mai multor sate, relatează Agerpres, citând AFP și Reuters.

De partea cealaltă, forţele ucrainene suferă de o lipsă de muniţii şi dificultăţi de recrutare, notează Agerpres.

În ultimele zile, responsabili ucraineni de rang înalt, în frunte cu preşedintele Volodimir Zelenski, le-au cerut aliaţilor occidentali să le livreze mai multe arme şi mai rapid.

„Chestiunea de a şti dacă Ucraina va pierde, dacă situaţia va fi foarte dificilă şi dacă va exista un mare număr de victime depinde de voi, de partenerii noştri, de lumea occidentală”, a prevenit Zelenski duminică, când ţara sa a intrat în cel de-al treilea an de război cu Rusia.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite