Aproximativ 20% din bulgari s-au prezentat la urne pentru a decide soarta energiei nucleare

0
0
Soarta proiectului de la Belene depinde de rezultatul referendumului. FOTO Reuters
Soarta proiectului de la Belene depinde de rezultatul referendumului. FOTO Reuters

Puţin peste 20% din cetăţenii cu drept de vot s-au prezentat la urne duminică pentru a-şi exprima opţiunea cu privire la dezvoltarea energiei nucleare în Bulgaria. Neatingerea pragului minim 60% a prezenţei la vot va duce la invalidarea referendumului.

Secţiile de vot din Bulgaria s-au deschis duminică la ora 6.00 dimineaţa pentru referendumul privind proiectul centralei nucleare de la Belene, abandonat de Guvernul conservator condus de Boiko Borisov.

Până la ora 13.00, cel mai ridicat nivel al prezenţei la vot s-a înregistrat în regiunea Pleven, unde ar trebui să se construiască centrala nucleară de la Belene. Potrivit novinite.com, la ora 13.00, 9,34% din cetăţenii cu drept de vot se prezentaseră la urne, în primul referendum naţional desfăşurat în Bulgaria din 1989 încoace.

Prezenţa la vot, la nivel naţional, a abia a depăşit 17% la ora 17.00, urnele închizându-se la ora 19.00. La nivel de regiune, tot în Pleven s-a înregistrat cea mai mare prezenţă la urne, 23%.

Bulgarii, prea puţin interesaţi de dezvoltare energiei nucleare

Potrivit exit-pollurilor transmise de agenţia Alpha Research, după închiderea urnelor la ora 19.00, doar 20,3% din cetăţenii cu drept de vot s-au prezentat la urne, prezenţa minimă cerută pentru validarea referendumului fiind de 60%.

Din cei 20,3% cetăţeni care au răspuns la întrebarea „Sunteţi de acord ca Bulgaria să dezvolte energia nucleară prin construirea unei noi centrale nucleare?”, 60% au pus ştampila pe „Da” şi 40% pe „Nu”, arată exit-pollurile citate de novinite.com.

Referendumul urmează, astfel, să fie declarat invalid din cauza neatingerii pragului minim de prezenţă la vot. Dezvoltarea energiei nucleare şi construirea centralei nucleare de la Belene vor reveni, astfel, în faţa Parlamentului de la Sofia, care va supune dezbaterii publice proiectul.

Europa


Ultimele știri
Cele mai citite