APCE cere înfiinţarea unui Tribunal Penal Internţaional ad-hoc cu privire la crima de agresiune care ar fi fost comisă de către lideri politici şi militari din Federaţia Rusă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Arhiva
Foto Arhiva

Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) îndeamnă joi la înfiinţarea unui ”Tribunal Penal Internţaional (TPI) ad-hoc”, care să judece ”autorii crimei de agresiune împotriva Ucrainei”, atacată de peste două luni de către Rusia, relatează AFP.

Organul parlamentar al Consiliului Europei (CoE), cu sediul la Strasbourg, îndeamnă într-un comunicat cele 48 de ”state membre şi observatorii Organizaţiei” să înfiinţeze ”de maximă urgenţă” un TPI cu ”mandatul de a ancheta şi angaja urmăriri” cu privire la crima de agresiune ”care ar fi fost comisă de către lideri politici şi militari din Federaţia rusă”. 

Acest TPI ar urma ”să aplice definiţia crimei de agresiune” definită de către dreptul internaţional cutumiar şi să-şi aibă sediul la Strasbourg, în estul Franţei, din cauza ”sinergiilor care pot exista cu Curtea Europeană a Drepturilor Omului” (CEDO), braţul judiciar al CoE, apreciază APCE. 

APCE îşi ţine în această săptămână sesiunea de primăvară, consacrată ”consecinţelor agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei”. 

Acest tribunal penal ar urma să aibă puterea să emită ”mandate internaţionale de arestare, fără să fie restrânse de imunitatea” de stat sau a şefilor de stat şi de guverne, anunţă APCE. 

Adunarea se declară ”îngrozită de războiul de agresiune” declanşat de către Rusia şi ”înmărmurită de informaţii” care evocă ”atrocităţi” împotriva unor ”civili”.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite