Directorul AIEA Rafael Grossi, „îngrijorat” de lipsa accesului în Centrala Nucleară de la Zaporojie. O survolare a centralei de rachete ruseşti, acuzată de Kiev
0Directorul Agenţiei Internaţionale a Energiei Atomice (AIEA) Rafael Grossi se declară ”îngrijorat” de Centrala Nucleară de la Zaporijjea, aflată sub control rus, în care agenţia ONU nu are acces la începutul invaziei Ucrainei de către Rusia, la 24 februarie, relatează AFP.
”Se află în capul listei mele de îngrijorări când vine vorba despre situaţia din instalaţiile nucleare din Ucraina”, anunţă, într-o conferinţă de presă, la sediul AIEA, la Viena, Rafael Grossi.
Instalaţia de la Zaporijjea ”se află în continuare sub control rus. Autoritatea ucraineană de reglementare nu are acces, iar noi trebuie să efectuăm un anumit număr de sarcini cât mai rapid, atât din punctul de vedere al sarcinilor de inspecţie, cât şi al celor de supraveghere şi securităţii”, subliniază el.
”Trebuie să ne întoarcem la Zaporijjea. Este extrem de important”, subliniază directorul AIEA. În această privinţă, Rafael Grossi a discutat cu preşedintele ucranean Volodimir Zelenski în cadrul unei vizite în Ucraina.
”Consultările noastre continuă, înainte de toate cu Ucraina, dar şi cu Rusia!”, precizează el, evocând o întâlnire cu oficiali ruşi ”în câteva zile”.
Întrebat despre survolarea instalaţiei, la joasă altitudine, de către rachete ruseşti, la începutul acestei săptămâni, potrvit autorităţilor ucrainene, Rafael Grossi a răspuns că a ”primit videouri”.
”Suntem pe cale să verificăm, dar, dacă un astfel de eveniment se confirmă, va fi foarte grav”, apereciază el.
Rafael Grossi a evocat, de asemenea, situaţia de la Cernobîl, unde a efectuat o vizită marţi, la exact 36 de ani de la cea mai gravă catastrofă nucleară civilă din istoria lumii.
El a aprecat atunci că nivelul radioactivităţii se afla ”în limite normale”, declaraţie pe care a reiterat-o joi.
Trupe ruse trimise de către Moscova, care au preluat controlul asupra centralei Nucleare avariate de la Cernobîl la 24 februarie, în prima zi a invaziei ruse a Ucrainei, au deplasat vehicule şi echipamente şi au săpat tranşee în acest pământ contaminat, ”ceea ce a provocat, în mod natural, o creştere” a radiaţiei.
”Însă situaţia nu ridică probleme mari mediului şi personalului”, declară Rafael Grossi.
Un reactor de la Cernobîl a explodat în 1986 şi a contaminat o bună parte a Europei, mai ales Ucraina, Rusia şi Belarusul.
O ”zonă de excludere” pe o rază de 30 de kilometri a fost instituită în jurul centralei,o zonă care este în continuare puternic contaminată şi în care locuirea este interzisă.
Ucraina deţine 15 reactoare în patru centrale aflate în activitate, în afară de depozite de deşuri radioactive, ca cel de la Cernobîl.