Antonis Samaras: „Pericolul major al ieşirii Greciei din zona euro a trecut, dar riscurile rămân”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Grecia a depăşit pericolul unei ieşiri din zona euro, dar trebuie să menţină ritmul reformelor pentru a evita „o recidivă”, a afirmat, duminică, premierul elen Antonis Samaras, transmite AFP.

„Cred că pericolul major al ieşirii din zona euro a trecut. Drahmafobia pare să se fi îndepărtat complet”, a declarat Samaras într-un interviu acordat săptămânalului elen „To Vima„. Premierul Greciei a avertizat totuşi că  „nu poate exista nici o încetinire a efortului nostru, deoarece există riscul unei recidive”.

Parlamentul grec a aprobat sâmbătă un proiect de lege care vizează înăsprirea regimului de impozitare a angajaţilor cu profesii liberale, condiţie prealabilă pentru ca Grecia să continuă să primească împrumuturi de la Uniunea Europeană. Legea vizează atragerea de bani în seifurile statului de aproximativ 2,5 miliarde de euro în 2013 şi prevede creşterea impozitelor pentru lucrătorii cu profesii liberale, consideraţi campioni la evaziune fiscală, notează Agerpres.

Luni, Samaras va încerca să obţină aprobarea unei noi runde de reforme legislative, pentru ca Grecia să primească următoarea tranşă de împrumuturi de la Uniunea Europeană. Astfel, noile reglementări vor permite o monitorizare mai strânsă a bugetului de stat şi acordă băncilor o flexibilitate mai mare pentru a-şi majora capitalul. De asemenea sunt reglementate reducerile de salarii pentru angajaţii din sistemul public şi este finalizată răscumpărarea datoriei de stat a Greciei.

Opoziţia a criticat dur noile măsuri, apreciind că ele reprezintă o lovitură dură dată clasei de mijloc, în plină recesiune.

Luna trecută, UE a aprobat eliberarea unui ajutor financiar de 49,1 miliarde de euro pentru Grecia, în schimbul aprobării unor măsuri suplimentare de austeritate. Deja Atena a primit 34,3 miliarde de euro din acest pachet de asistenţă financiară şi speră să obţină încă 9,2 miliarde de euro la sfârşitul lunii ianuarie, dacă reformele sunt adoptate. Ar putea urma apoi două noi tranşe de 2,8 miliarde de euro în februarie şi martie.

la 21 ianuarie va avea loc reuniunea miniştrilor europeni de finanţe, care vor decide dacă Grecia va primi următoarea tranşă din pachetul de asistenţă financiară. Şi FMI ar urma să decidă luna aceasta dacă va elibera următoarea tranşă de 3,4 miliarde de euro din împrumutul acordat Greciei.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite