Mario Draghi se arată optimist, pentru prima dată de la începerea crizei în zona euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mario Draghi susţine că există motive de optimism cu privire la situaţia economică din zona euro FOTO Reuters
Mario Draghi susţine că există motive de optimism cu privire la situaţia economică din zona euro FOTO Reuters

Şeful Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, a vorbit joi despre o “contaminare pozitivă” în economia zonei euro, spunând că situaţia financiară se îmbunătăţeşte, iar redresarea economică va fi vizibilă în a doua jumătate a anului.

Potrivit EU Observer, pentru a susţine acest pronostic optimist, el a citat o serie de indicatori: fluxul de numerar din băncile zonei euro, dobânda redusă a obligaţiunilor din Spania şi riscurile reduse pentru Banca Centrală.

Sentimentul de ameliorare se datorează în parte unui anunţ făcut anul trecut de Banca Centrală Europeană, în care se arăta că aceasta va cumpăra obligaţiuni guvernamentale dacă o ţară îi solicită ajutorul.

De asemenea, el a menţionat “paşii semnificativi în direcţia unei integrări mai profunde în Uniunea Europeană”, făcuţi anul trecut, precum planurile de a crea o uniune bancară.

“Contaminarea nu se referă doar la criză, există şi o contaminare pozitivă, când lucrurile merg bine”, a declarat Draghi.

Cu toate acestea, a avertizat guvernele să menţină reformele şi să se concentreze asupra unei “combinaţii de reduceri de cheltuieli şi taxe” în viitor.

În timp ce multe zone din Europa încă se confruntă cu recesiunea şi se aşteaptă să crească, din punct de vedere economic, mai târziu în decursul acestui an, consiliul Băncii Centrale Europene a decis să menţină rata dobânzii de politică monetară la nivelul de 0,75%.

La rândul său, preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, a vorbit miercuri la Dublin despre un decalaj între pieţele financiare şi economica reală.

Draghi a ţinut să menţioneze faptul că misiunea BCE este “stabilitatea preţurilor”.

Mai bine de un sfert din populaţia lucrătoare şi mai mult de jumătate dintre tineri sunt în prezent şomeri în Grecia şi în Spania, iar Cipru şi Portugalia au înregistrat pierderi masive ale locurilor de muncă în ultimele luni.

Pentru economistul din cadrul ING Bank Carsten Brzeski, optimismul sună ca un efort coordonat de PR din partea instituţiilor Uniunii Europene.

Draghi a părut optimist cu privire la pieţele financiare şi a fost o rază de speranţă că, dacă situaţia continuă să se îmbunătăţească, se va vedea în economica reală. Asta este, mai mult sau mai puţin, perspectiva instituţiilor UE, întrebarea care se pune este dacă au dreptate” a declarat el pentru EU Observer.

În timp ce Banca Centrală Europeană are mâinile legate în ce priveşte şomajul şi stimulii financiari pentru economia reală, tot ce poate face este să “spere că magia pieţelor financiare funcţionează şi se resimte în economia reală”, a adăugat Brzeski.

Dacă asta nu se va întâmpla în aprilie sau în mai, “vom avea din nou necazuri”, a conchis acesta.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite