Ankara spune că Suedia nu și-a îndeplinit încă obligația de a extrăda teroriștii în Turcia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat anterior că Ankara nu va aproba candidatura Suediei pentru aderarea la NATO.

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan. Foto: EPA-EFE
Președintele turc Recep Tayyip Erdogan. Foto: EPA-EFE

Ministrul turc al Apărării, Hulusi Akar, a declarat joi că Suedia nu și-a îndeplinit încă obligația de a-i extrăda pe teroriștii la Ankara, care este stipulată de memoriul de admitere în NATO semnat cu aceasta și Finlanda în iunie anul trecut la Madrid. Până la îndeplinirea acestor obligații, partea turcă nu va aproba cererea Stockholmului de a adera la Alianța Nord-Atlantică, conform ministrului turc al ap[r[rii.

Turcia sprijină politica ușilor deschise în NATO încă de la început. Extrădarea teroriștilor în Turcia ca parte a luptei împotriva terorismului este un rezultat firesc al semnării acestui memorandum [de la Madrid] și toată lumea trebuie să vadă acest lucru. Suntem în aşteptarea acestui lucru. Din păcate, până în prezent, în special Suedia nu a făcut paşi suficienţi în această direcţie", se arată în comunicat.

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat miercuri că Ankara nu va aproba candidatura Suediei pentru aderarea la NATO. În același timp, el a precizat că problema admiterii Finlandei în alianță ar putea fi rezolvată pozitiv.

Relațiile dintre Turcia și Suedia au escaladat după arderea Coranului la ambasada Turciei din Stockholm pe 21 ianuarie. Ankara a spus că nu va aproba cererea regatului de aderare la NATO până când nu își va îndeplini obligațiile în temeiul memorandumului semnat cu Turcia privind combaterea terorismului.

Finlanda și Suedia au solicitat aderarea la Alianța Nord-Atlantică în mai 2022, dar Turcia a blocat procesul de aderare, cerând ca Suedia să declare teroriste organizațiile kurde, precum și să extrădeze persoanele acuzate de terorism sau de participare la o tentativă de lovitură de stat în 2016. Pe 28 iunie, la Madrid, înainte de începerea summitului NATO, au avut loc negocieri între Erdogan, președintele finlandez Sauli Niinistö, prim-ministrul de atunci al Suediei, Magdalena Andersson și secretarul general al Alianței Jens Stoltenberg. A fost semnat un memorandum care permite ambelor țări să adere la NATO.

Ankara a declarat anterior că memoriul semnat cu Helsinki și Stockholm nu este definitiv și că parlamentul turc s-ar putea să nu îl aprobe dacă cele două state nu își îndeplinesc obligațiile consacrate în acesta de a contracara organizațiile teroriste. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite