Finlanda ar putea adera mai repede la NATO. Suedia, însă, nu

0
Publicat:

Erdogan spune că parlamentul turc este pregătit să ia în considerare candidatura Finlandei la NATO. Liderul turc a adăugat că acest lucru este posibil dacă Helsinki-ul continuă să acționeze în conformitate cu memorandumul semnat.

Aderarea la NATO va fi mai rapidă pentru Finlanda. Foto: Shutterstock
Aderarea la NATO va fi mai rapidă pentru Finlanda. Foto: Shutterstock

Parlamentul turc este gata să ia în considerare cererea Finlandei de aderare la NATO dacă Helsinki-ul continuă să acționeze în conformitate cu memoriul semnat, a declarat miercuri președintele turc, Tayyip Erdogan, la postul de televiziune TRT.

"În acest moment, nu considerăm Suedia un candidat potrivit. Dacă Suedia nu corectează situația, atunci să nu fie jignită de ceea ce facem noi. Dar evaluăm altfel situația Finlandei. Dacă aceasta continuă să acționeze în același sens ca acum, atunci parlamentul nostru va face ceea ce i se cere când se va întoarce la muncă”, a spus Erdogan. 

Parlamentul, în contextul cererii acestor țări de aderare la NATO, trebuie să aprobe candidaturile acestora pentru a finaliza procesul de aderare la alianță.

Erdogan a reamintit că atât Suedia, cât și Finlanda trebuie să respecte termenii memorandumului semnat cu Turcia anul trecut privind lupta împotriva organizațiilor teroriste recunoscute în Turcia. "Ne ghidăm după acest memorandum. Părțile și-au asumat obligații și trebuie să îndeplinească pe deplin aceste promisiuni. Când se va face acest lucru, vom vedea, vom evalua procesul", a spus el. Erdogan a subliniat că „se așteaptă la pași sinceri din partea Suediei în lupta împotriva sentimentelor și acțiunilor anti-islamice”.

Anterior, un scandal major a izbucnit între Turcia și Suedia din cauza arderii Coranului în apropierea ambasadei Turciei la Stockholm. Pe 21 ianuarie, liderul partidului de extremă dreaptă Hard Course, Rasmus Paludan, a ars public Coranul în fața misiunii diplomatice turce. În discursul său, el l-a criticat pe Erdogan și a arătat și o caricatură a profetului Mahomed. Liderul turc a spus că după aceasta și alte acțiuni anti-turce de la Stockholm, Suedia nu ar trebui să se aștepte ca Ankara să susțină cererea sa de aderare la NATO. În acest moment, procesul legat de aprobarea cererii Suediei este suspendat. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite