Angela Merkel transmite un mesaj dur către Donald Trump înaintea summit-ului G20

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cancelarul Germaniei a promis să lupte pentru liberul schimb la nivel internaţional şi să continue eforturile multilaterale pentru combaterea schimbărilor climatice la summit-ul G20 de săptămâna viitoare, un mesaj clar opus politicilor preşedintelui Statelor Unite, transmite Reuters

Într-un discurs sfidător în faţa parlamentului cu o săptămână înaintea summit-ului ce găzduieşte principalele puteri economice ale lumii în Hamburg, Angela Merkel nu l-a menţionat direct pe Donald Trump, însă a afirmat că problemele globale nu pot fi rezolvate prin protecţionism şi izolare.

Discursul acesteia indică posibilitatea unei confruntări deschise cu Donald Trump în cadrul acestui summit. Liderul german pare a avea susţinerea celorlalţi lideri ai principalelor puteri economice ale lumii, aceştia declarându-şi susţinerea pentru cooperare şi compromisuri şi nu pentru confruntări.

Merkel s-a declarat „mai determinată ca niciodată” să transforme Acordul de la Paris într-un succes, mai ales în contextul retragerii Statelor Unite, caracterizând încălzirea globală drept o „ameninţare existenţială”.

„Nu putem aştepta până când şi ultima persoană de pe această plantă se declară convinsă de dovezile ştiinţifice”, a susţinut Angela Merkel. „Oricine crede că probleme cu care ne confruntăm astăzi pot fi rezolvate prin izolaţionism şi protecţionism face o mare greşeală”, a subliniat liderul german.

„Aceste negocieri nu vor fi uşoare. Diferenţele sunt evidente şi ar fi greşit să ne prefacem că ele nu există. Eu nu voi face acest lucru”, a declarat cancelarul Germaniei.

Summit-ul G20 are loc la puţin peste o lună după ce summit-ul G7 din Sicilia a scos la iveală divergenţe adânci între ţările occidentale şi administraţia Trump în privinţa politicilor de combatere a schimbărilor climatice, liber schimb şi imigraţie. La doar câteva zile după acest summit, Casa Albă a anunţat retragerea din cadrul Acordului de la Paris pentru combaterea fenomenului de încălzire globală.

Înaintea acestui nou summit, administraţia Trump a ameninţat cu introducerea unor măsuri punitive împotriva Chinei, inclusiv introducerea de tarife vamale asupra importurilor de oţel.

Aceste noi declaraţii promit o atmosferă încordată în cadrul acestui summit, iar oficialii germani au declarat că există incertitudini serioase asupra formei şi conţinutului comunicatului final.

Consilierul pe securitate al preşedintelui Trump, H. R. Mcmaster a declarat, în răspuns la declaraţiile cancelarului german, că relaţiile dintre Statele Unite şi Germania „rămân la fel de strânse ca întotdeauna” şi a minimalizat posibilele divergenţe.

„Bineînţeles că vor exista diferenţe în relaţiile cu un alt stat, şi vom discuta deschis aceste diferenţe. Preşedintele e bucuros să aibă aceste convorbiri”, McMaster le-a declarat reporterilor.

Summit-ul G20 se anunţă a fi deosebit de dificil pentru liderul german, pe lângă liderul de la Casa Albă la această întrunire vor participa şi Vladimir Putin şi Recep Erdogan, alţi doi lideri cu care Angela Merkel are relaţii diplomatice reci.

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a declarat la Berlin, în cadrul unei întâlniri a liderilor europeni, că speră ca Statele Unite să „se reîntoarcă la vocea raţiunii” în problemele climatice. Acesta a subliniat însă că încercarea de izolarea a preşedintelui Trump la Hamburg nu este o mişcare inteligentă.

„Relaţia cu Statele Unite este una cu o istorie îndelungată şi profundă. Cred că trebuie să continuăm un dialog intens cu Statele Unite datorită acestor relaţii istorice permanente”, a declarat Emmanuel Macron.

Donald Tusk a declarat în cadrul aceluiaşi summit că statele europene vor vorbi cu o singură voce în cadrul întrunirii G20 din Hamburg, şi că vor apăra ordinea internaţională bazată pe norme, aflată în prezent sub atacul administraţiei Trump.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite