Mini-summit european la Berlin. Merkel caută un front unit înainte de întâlnirea cu Trump la summitul G20

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cancelarul german Angela Merkel se întâlneşte astăzi la Berlin cu mai mulţi lideri europeni, înaintea summitului G20 programat pentru 7-8 iulie la Hamburg. Scopul reuniunii din capitala Germaniei este de a crea un front european unit.

Dezideratul ca europenii să-şi ia destinul în propriile mâini a devenit şi mai actual după instalarea republicanului Donald Trump la Casa Albă, comentează AFP, potrivit Agerpres.

Joi la prânz, cancelarul german va tatona acest teren într-o reuniune cu colegii săi europeni din G20. Este vorba de preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, premierii britanic şi italian, Theresa May, respectiv Paolo Gentiloni, precum şi şefii de guvern ai Spaniei, Olandei şi Norvegiei.

Summitul G20 de la Hamburg promite să fie una dintre reuniunile internaţionale cele mai tensionate din ultimul timp, notează AFP.

Pe agenda acestei reuniuni, la care va participa şi preşedintele american Donald Trump, figurează lupta împotriva încălzirii globale, comerţul, migraţia sau ajutorul pentru dezvoltare. Cu toate că aceste subiecte sunt tradiţionale pentru astfel de reuniuni, abordarea lor acum are loc într-un context schimbat. Noua administraţie de la Casa Albă se delimitează de trecut. Donald Trump a anunţat retragerea Statelor Unite din Acordul de la Paris privind clima şi promovează o retorică protecţionistă în materie de comerţ, în special faţă de Germania şi exporturile sale. De asemenea, vrea să combată migraţia ilegală prin construirea unui zid la graniţa Statelor Unite cu Mexicul.

Potrivit unor surse diplomatice, lucrările de pregătire a summitului G20 s-au dovedit până acum „foarte dificile“. În acest context, Berlinul doreşte să se asigure că Europa se va prezenta, la Hamburg, ca un front unit în faţa preşedintelui american.

„Merkel a convocat un summit între europeni înaintea G20“ pentru a „asigura coeziunea, pentru că problema este în relaţia cu Trump“, a subliniat un diplomat pentru AFP.

Ministrul german de Externe Sigmar Gabriel acuză pe faţă Washingtonul de intenţie de sabotaj. „Nu există o strategie antiamericană şi cu siguranţă nu din partea Guvernului german, dar sunt strategi americani care planifică o politică anti-Europa şi anti-Germania“, a acuzat şeful diplomaţiei de la Berlin, citat de AFP.

Autorităţile germane s-au arătat surprinse în mod neplăcut de faptul că Donald Trump a ales, în ajunul G20, să efectueze o vizită în Polonia, la o reuniune a ţărilor din Europa de Est, dintre care unele, cum ar fi Ungaria, contestă politicile Angelei Merkel.

Trump va participa în 6 şi 7 iulie, la Wroclaw, la summitul „Iniţiativei celor Trei Mări“, alături de lideri din mai multe state din centrul, estul şi sudul Europei „pentru a demonstra legăturile noastre puternice cu Europa Centrală“, potrivit unui comunicat al Casei Albe.

Pentru a contracara o eventuală tendinţă de divizare, Angela Merkel ar putea conta pe dinamica regăsită în relaţia cu Parisul după alegerea lui Emmanuel Macron ca preşedinte al Franţei, chiar dacă o formă de competiţie pentru leadership în Europa începe să se contureze între cei doi lideri, conchide AFP.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite