Angela Merkel a primit Premiul Iudaismului European

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cancelarul german, Angela Merkel, a primit miercuri la Bruxelles Premiul Iudaismului European, recompensă decernată de Conferinţa rabinilor europeni şi Comunitatea evreiască din Belgia, în semn de mulţumire pentru „contribuţia sa la dezvoltarea comunităţilor evreieşti în Germania“.

Şefa cabinetului german a primit această distincţie în cursul unei ceremonii organizate la Marea Sinagogă din Bruxelles, după încheierea summitului liderilor europeni, informează France Presse.

Premiul iudaismului european are ca scop să onoreze o personalitate care serveşte în acelaşi timp cauza europeană şi cea a iudaismului.

Cancelarul german este „o femeie care se bate pentru valorile fundamentale care sunt deschiderea, toleranţa şi respectul demnităţii. Ea a luat întotdeauna poziţie împotriva oricărei forme de rasism şi a fost în fruntea luptei împotriva antisemitismului“, a menţionat, înainte de înmânarea premiului, marele rabin al Bruxellesului, Albert Guigui.

Având în vedere istoria secolului al XX-lea, acordarea acestei distincţii evreieşti unei înalte personalităţi politice germane reprezintă un eveniment bogat în simbolur“, a mai subliniat Guigui. „Este o nouă pagină care se deschide în cadrul prieteniei şi respectului reciproc, după o perioadă sumbră marcată de diverse lovituri pentru comunitatea evreiască, dar şi pentru Germania“, a insistat el.

„Rabinii europeni nu au uitat nici acţiunea sa eminamente pozitivă pentru menţinerea dreptului la circumcizie în Germania“, a mai reamintit Albert Guigui.

Creat în urmă cu doi ani, Premiul Iudaismului European a fost înmânat pentru prima dată anul trecut fostului preşedinte al Parlamentului European, Jerzy Buzek.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite