Merkel cere Papei binecuvântarea pentru austeritate
0
În timpul întrevederii de la Vatican, cancelarul Germaniei a discutat cu Suveranul Pontif despre problemele economice ale Europei.
Angela Merkel a făcut, sâmbătă, o vizită-surpriză, la Vatican unde a fost primită într-o audienţă privată de Papa Francisc. Suveranul Pontif a făcut chiar excepţie de la regula nescrisă a Sfântului Scaun, potrivit căreia un papă nu se întâlneşte cu şefi de stat şi de guvern dacă până la expirarea mandatelor lor au mai rămas mai puţin de şase luni. Or, alegerile legislative din Germania vor avea loc în luna septembrie. Audienţa papală a fost mai lungă decât se obişnuieşte - a durat 45 de minute -, iar cei doi au abordat teme de interes comun, precum „situaţia socială şi politică, economică şi religioasă în Europa şi în lume“, a anunţat Vaticanul într-un comunicat.
SUVERANUL PONTIF CONDAMNĂ CULTUL BANULUI
Întâlnirea a avut loc la două zile după ce Suveranul Pontif denunţase „cultul banilor şi dictatura sistemului global financiar“ care „aduc nedreptate şi mizerie în rândul a milioane de oameni“. În intervenţia în faţa noilor ambasadori acreditaţi la Vatican, Papa Francisc a spus, făcând referire la un pasaj din Biblie, că banii trebuie să slujească, nu să conducă. „Noi ne-am creat idoli. Închinarea la viţelul de aur din vechime a luat o nouă formă nemiloasă în cultul banilor şi a dictaturii unei economii fără valori umane“, a subliniat Sfântul Părinte. În acest context, el crede că sunt necesare reforme financiare în urma cărora să beneficieze toată lumea.
MERKEL ÎI DĂ DREPTATE PAPEI
După audienţă, Angela Merkel le-a declarat jurnaliştilor că scandalurile şi excesele criticate de Papă arată ca sistemele vitale de verificare şi control nu au funcţionat cum ar fi trebuit. „Crizele s-au inflamat pentru că regulile pieţelor nu au fost observate“ a spus ea, adăugând că o întărire a reglementării pieţelor financiare va fi principalul obiectiv al întâlnirii liderilor G20 din septembrie.
„Am făcut progrese, însă nu ne aflam aproape de punctul în care să spunem că genul de derapaj care duce la crize nu se va mai întâmpla niciodată, astfel că această chestiune va fi în primul rând discutată la întâlnire G20 de anul acesta. „Este adevărat că economiile trebuie să servească oamenii, şi acest lucru nu a fost mereu valabil în aceşti ani“, i-a dat dreptate cancelarul german papei.
Vizita cancelarului Angela Merkel la Papa Francisc are şi o semnificaţie electorală: ea vine astfel în sprijinul partidului său, în perspectiva alegerilor legislative germane din septembrie, în condţile în care jumătate din populaţia Germeniei este catolică, iar în Bavaria există o puternică tradiţie conservatoare şi catolică.
“
Italienii au protestat faţă de măsurile de austeritate
De la Vatican, cancelarul german Angela Merkel a auzit probabil şi protestele italienilor. La Roma au avut loc, sâmbătă, primele demonstraţii la adresa noului guvern al premierului Enrico Letta. Manifestanţii i-au cerut acestuia să renunţe la măsurile de austeritate, decise de cabinet vineri, în încercarea de a depăşi cea mai severă criză economică traversată de Italia în ultimii 40 de ani. Peste 100.000 de muncitori şi tineri au protestat în centrul capitalei italiene. Pentru zilele următoare şi-au anunţat protestul şi populiştii, mai exact reprezentanţii şi simpatizanţii Mişcării Cinci Stele.