Amnesty International acuză forţele ucrainene că au pus în pericol civilii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO EPA-EFE (Arhivă)
FOTO EPA-EFE (Arhivă)

Amnesty International, organizaţia neguvernamentală pentru drepturile omului, a învinuit, joi, armata ucraineană că a pus în pericol civilii prin stabilirea unor baze militare în şcoli şi spitale şi prin lansarea din zone populate a unor bombardamente împotriva forţelor ruse, relatează AFP, conform Agerpres.

Organizaţia neguvernamentală pentru drepturile omului este de părere că asemenea tactici încalcă legislaţia umanitară internaţională. 

„Am documentat o tendinţă a forţelor ucrainene de a periclita civili şi de a încălca legile războiului când acţionează în zone locuite", a afirmat secretara generală a organizaţiei, Agnes Callamard, citată într-un comunicat al organizaţiei.  

„Faptul că se găseşte într-o poziţie defensivă nu exonerează armata ucraineană de respectarea dreptului internaţional umanitar", a mai precizat Callamard.  

Cercetătorii organizaţiei au efectuat o anchetă în perioada aprilie-iulie lovituri ruse în regiunile ucrainene Harkov, Donbas şi Nikolaev, în cadrul căreia au controlat situri atacate şi au vorbit cu supravieţuitori, cu martori şi cu apropriaţii victimelor. 

De asemenea, organizaţia a menţionat că au fost descoperite şi probe conform cărora forţele ucrainene lansează atacuri din zone rezidenţiale şi au fondat baze în clădiri civile din 19 localităţi. Multe din zonele respective se aflau la câţiva kilometri de linia frontului, existând, aşadar, şi alte opţiuni care nu i-ar fi pus în pericol pe civili. 

 Amnesty susţine că, din informaţiile pe care le are, soldaţii care s-au instalat printre locuitori nu le-au solicitat acestora să părăsească împrejurimile. 

Totuşi, organizaţia menţionează că nu sunt motivate în niciun caz  „atacurile ruse orbeşti”, în urma cărora civilii au fost loviţi. 

Totodată, Amnesty a afirmat că a contactat din 29 iulie  ministerul ucrainean al Apărării pentru a discuta concluziile la care a ajuns, însă nu a primit niciun răspuns până la publicarea comunicatului. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite