Ambiţia lui François Fillon de a merge până la capăt în cursa prezidenţială riscă să priveze dreapta de recâştigarea Elysée

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Contestat şi părăsit de o mare parte din propria sa tabără, partidul Republicanii, candidatul conservator la preşedinţia Franţei a refuzat să se retragă pentru ca partidul să propună un alt candidat. Favorit în sondaje, republicanul Alain Juppe a anunţat că nu-I va lua locul lui Fillon.

François Fillon a exclus duminică seara să-şi retragă candidatura la preşedinţie, afirmând că nimeni nu poate în prezent să-l împiedice să fie candidat, relatează AFP.

La întrebarea ”vă deţi retrage, da sau nu, candidatura”?, candidatul dreptei a declarat ”răspunsul meu este nu”.

Jurnalistul a insistat: ”niciodată?”. François Fillon i-a răspuns ”răspunsul este nu. Şi mai ales nu văd vreun motiv să o fac”.

”Eu cred cu convingere că retragerea din această candidatură conduce la un impas politic al familiei mele  politice, dreapta şi centrul”, a insistat el.

”Nimeni nu are puterea să mă oblige să îmi retrag candidatura. Asta nu înseamnă că nu discut, că nu sunt gata să dialoghez, dar este decizia mea”, a continuat el.

Fostul preşedinte al Franţei, Nicolas Sarkozy, a anunţat luni, într-un comunicat, că a propus o reuniune cu Francois Fillon şi Alain Juppe, “pentru a găsi o cale de ieşire demnă şi acceptabilă” din criza care afectează dreapta cu numai câteva săptămâni înainte de alegerile prezidenţiale, relatează AFP.

“În faţa gravităţii situaţiei (…), fiecare are datoria de a face totul pentru a păstra unitatea”, a scris fostul preşedinte al Hexagonului, în comunicat.

“În acest spirit le propun lui Francois Fillon şi Alain Juppe să ne întâlnim pentru a găsi o cale de ieşire demnă şi credibilă dintr-o situaţie care nu poate dura şi care generează o tulburare profundă în rândul francezilor”, a adăugat fostul preşedinte al Les Republicains (LR) (Republicanii).

Anterior, Christian Estrosi, Valérie Pécresse şi Xavier Bertrand, trei lideri regionali ai republicanilor  i-au cerut candidatului dreptei în alegerile prezidenţiale François Fillon să se întâlnească cu ei luni pentru a-l convinge să”iasă respectuos” din cursă.

Reuters scrie că, în culise, s-au accelerat negocierile cu scopul de a-l determina pe François Fillon - tot mai izolat în tabăra sa din cauza problemelor judiciare cu care se confruntă - să-i cedeze locul finalistului înfrânt în alegerile primare, Alain Juppe.

Un sondaj de opinie publicat duminică de Kantar Sofres-OnePoint arată că Fillon a scăzut la 17% din intenţiile de vot pentru primul tur de scrutin, cu mult în urma candidatului de centrul Emmanuel Macron şi a candidatei de extremă-dreaptă Marine Le Pen.

Studiul arată şi că, dacă Juppe l-a înlocui pe Fillon, candidatul LR ar intra în al doilea tur de scrutin alături de Marine Le Pen.

Fostul prim-ministru francez Alain Juppé, învins de François Fillon în alegerile primare ale dreptei şi care este în prezent primar la Bordeaux, a declarat luni că nu va candida la preşedinţia Franţei, deoarece nu crede că este în stare să unească familia sa politică.

Într-o serie de declaraţii făcute la Bordeaux, Juppé a recunoscut că „este prea târziu“ pentru el şi că nu întruchipează „reînnoirea“ pe care şi-o doresc francezii. 

Totodată, potrivit AFP, fostul prim-ministru francez a acuzat faptul că „încăpăţânarea“ lui Fillon a dus la un „impas“. 

„Confirm o dată pentru totdeauna, nu voi fi candidat la preşedinţia Republicii“, a declarat presei Juppe, în vârstă de 71 de ani. „Pentru mine este prea târziu“, a adăugat fostul premier, explicând că nu este „în măsură astăzi să realizeze reunirea necesară în jurul unui proiect unificator“. 

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite