Ambasadorul britanic la București, despre dezinformarea rusă: „Va profita de orice ocazie pentru a semăna discordie”

0
Publicat:

Giles Portman, noul ambasador al Marii Britanii în România, atrage atenția că dezinformarea rusă este o provocare care se schimbă în mod constant în scopul de a „ne diviza” și „scuza comportamentul inacceptabil” al Kremlinului.

Ambasadorul Giles Portman FOTO gov.uk
Ambasadorul Giles Portman FOTO gov.uk

Întrebat de Agerpres cât de mare este pericolul campaniilor ruse de dezinformare pentru acest an, cu alegeri în mai multe state importante, mai ales în UE și SUA, noul ambasador britanic la București, Giles Portman, care a condus East StratCom Task Force, o unitate a Serviciului UE de Acţiune Externă responsabilă de combaterea operațiunilor de manipulare și propagandă ale Kremlinului, a explicat că este vorba de o provocare constantă, valabilă acum la fel ca atunci când a început monitorizarea.

„Cred că lecţia ultimilor ani este că am avut dreptate să fim îngrijoraţi şi că am avut dreptate să atragem atenţia la dezinformarea rusă. Scopul acesteia este de a ne diviza, de a ne deruta şi de a scuza comportamentul inacceptabil al Rusiei. Şi acest lucru este la fel de valabil şi acum ca atunci când am început să monitorizăm dezinformarea. Şi se va profita de orice ocazie pentru a provoca diviziuni în societate şi pentru a semăna discordie, inclusiv de alegeri. Trebuie doar să fim cu toţii conştienţi de acest lucru în acest an extrem de important pentru alegerile din România, din Marea Britanie, din Statele Unite, din multe alte ţări”, a declarat Portman.

„Trebuie să continuăm să ne perfecţionăm, să continuăm să facem schimb de informaţii şi să creştem rezilienţa societăţii la provocarea şi ameninţarea dezinformării externe”, a subliniat ambasadorul britanic, potrivit căruia proximitatea unor ţări de Rusia nu semnifică neapărat că acestea sunt mai vulnerabile la această dezinformare.

„Nu este acesta neapărat modelul pe care l-am observat când am lucrat la East StratCom. De fapt, uneori, cu cât eşti mai aproape de ameninţare, cu atât eşti mai conştient de ea. Iar uneori au fost ţări mai îndepărtate care au fost mai puţin conştiente de această provocare. Aşadar, nu cred că este uşor să tragem concluzii simple ca aceasta. Cred că este important să continuăm să facem schimb de experienţă şi de bune practici, iar toate ţările şi partenerii pot contribui la această imagine de ansamblu a ecosistemului dezinformării”, a conchis Giles Portman.

Pe de altă parte, ambasadorul britanic a dat asigurări că Regatul Unit susţine cu fermitate rezistența Republicii Moldova la ameninţările ruseşti în contextul războiului din Ucraina, precum şi reintegrarea paşnică deplină regiunii separatiste Transnistria, ținută captivă de un grup de separatiști proruși păziți de așa-zise trupe rusești de menținere a păcii.

„În ceea ce priveşte Republica Moldova, susţinem cu fermitate capabilităţile sale în termeni de a rezista la ameninţările ruseşti. Aş spune două lucruri. În primul rând există, bineînţeles, o prezenţă rusă în Transnistria. Este o prezenţă care este contrară legii internaţionale. Aşa că trupele ruseşti şi prezenţa rusă ar trebui să părăsească Transnistria. Iar al doilea lucru pe care l-aş spune este că susţinem reintegrarea paşnică deplină a Transnistriei în Republica Moldova. Dar aceasta trebuie să fie o discuţie internă. Ambele părţi trebuie să se angajeze diplomatic şi cu bună credinţă şi să ajungă la o soluţie în acest sens. Trebuie să fie o soluţie internă, dar bineînţeles o sprijinim extern”, a declarat ambasadorul Giles Portman pentru Agerpres.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite