Ambasada rusă la Berlin susţine că moartea lui Navalnîi este o problemă internă a Rusiei. UE cere eliberarea tuturor deţinuţilor politici din Rusia

0
Publicat:

Rusia a respins luni cererea Germaniei de a clarifica în întregime circumstanţelei morţii disidentului Aleksei Navalnîi într-un lagăr penitenicar din Siberia, transmite dpa, citată de Agerpres. Între timp, UE cere eliberarea tuturor deţinuţilor politici din Rusia. 

Aleksei Navalnîi a murit într-un lagăr penitenicar din Siberia. FOTO EPA EFE
Aleksei Navalnîi a murit într-un lagăr penitenicar din Siberia. FOTO EPA EFE

Într-o declaraţie a şefului diplomaţiei UE în numele blocului comunitar, adoptată luni, se menționează că moartea neaşteptată şi şocantă a lui Aleksei Navalnîi este încă un semn al represiunii accelerate şi sistematice din Rusia şi că Uniunea Europeană îşi reiterează apelul adresat Moscovei de a elibera imediat şi necondiţionat toţi ceilalţi deţinuţi politici.

„UE este revoltată de moartea politicianului rus de opoziţie Aleksei Navalnîi, pentru care responsabilitatea finală revine preşedintelui Putin şi autorităţilor ruse. Astăzi, în cadrul Consiliului Afaceri Externe, am transmis cele mai sincere condoleanţe soţiei sale, Iulia Navalnaia, copiilor, familiei, prietenilor şi tuturor celor care au lucrat cu el în beneficiul ţării lor", a precizat Înaltul reprezentant pentru afaceri externe şi politica de securitate în textul citat.

Anchetă internaţională independentă

Josep Borrell cere Rusiei să permită „o anchetă internaţională independentă şi transparentă cu privire la circumstanţele decesului său brusc" şi dă asigurări că UE „va depune toate eforturile pentru a trage la răspundere conducerea politică a Rusiei şi autorităţile ruse, în strânsă coordonare cu partenerii noştri, şi va impune costuri suplimentare pentru acţiunile lor, inclusiv prin sancţiuni".

Josep Borrell mai afirmă în declaraţie că în întreaga lume oamenii s-au reunit pentru a aduce un omagiu memoriei lui Aleksei Navalnîi. "În Rusia, autorităţile au încercat să împiedice acest lucru într-o serie de locuri şi câteva sute de persoane au fost reţinute. Acestea trebuie eliberate imediat", a cerut el.

„Lui Putin şi regimului său le-a fost teamă de el”

Şeful diplomaţiei UE subliniază că „pe parcursul întregii sale vieţi, dl Navalnîi a dat dovadă de curaj incredibil, devotament faţă de ţara sa şi faţă de ceilalţi cetăţeni şi hotărâre, prin acţiunile sale anticorupţie în Rusia, transmiţând un mesaj care a atras mulţi oameni din întreaga ţară. Acesta este motivul pentru care lui Putin şi regimului său le-a fost teamă de el, inclusiv în contextul războiului ilegal de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei aflat în curs şi al alegerilor prezidenţiale ruse din martie".

Printre deţinuţii politici a căror eliberare este solicită sunt enumeraţi Iuri Dmitriev, Vladimir Kara-Murza, Ilia Yaşin, Aleksei Gorinov, Lilia Cianişeva, Ksenia Fadeeva, Alexandra Scocilenco şi Ivan Safronov.

Rusia a respins luni cererea Germaniei de a clarifica în întregime circumstanţelei morţii disidentului Aleksei Navalnîi într-un lagăr penitenicar din Siberia, transmite dpa.

Ambasada rusă la Berlin susţine că moartea lui Navalnîi este o problemă internă a Rusiei

Ambasada rusă la Berlin a comunicat pe Telegram că „reprezentanţii germani au fost informaţi că această situaţie este exclusiv o problemă internă a părţii ruse care, aşa cum s-a explicat deja, va efectua o anchetă profesionistă corespunzătoare în astfel de cazuri", potrivit Agerpres.

Mesajul a fost transmit după ce ministerul de externe german l-a convocat pe ambasadorul rus Serghei Neceaev în legătură cu decesul lui Navalnîi la vârsta de 47 de ani.

Potrivit Ambasadei ruse, diplomatul a prezentat punctul de vedere al Moscovei despre incidentul de vinerea trecută.

Trupul neînsufleţit al lui Aleksei Navalnîi nu a fost încă predat familiei de autorităţile ruse, care nu au făcut public un raport de autopsie.

Ambasada Rusiei în Germania susține că Occidentul foloseşte moartea cunoscutului disident pentru a provoca sentimente anti-ruse.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite