Alte trei vase cu cereale au părăsit porturile ucrainene în cadrul acordului privind exportul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Trei nave cu cereale au părăsit, marți, la prânz, porturile ucrainene, în cadrul acordului privind exportul de cereale prin Marea Neagră, a anunțat Centrul de Coordonare condus de ONU, relatează Reuters.

Navă cu cereale.
Trei nave cu cereale au părăsit, marți, porturile ucrainene. Foto: Arhivă

Conform comunicatului, mișcarea navelor a fost agreată de delegațiile ucrainene, turce și de ONU de la Centrul Comun de Coordonare cu sediul la Istanbul, iar delegația rusă a fost informată. 

Coordonatorul Naţiunilor Unite pentru Iniţiativa privind cerealele ucrainene, Amir Abdulla a afirmat că „continuă discuțiile cu toate cele trei state membre într-un efort de a relua participarea deplină la JCC”. 

Acordul de export cereale a fost convenit de Rusia și Ucraina și mediat de Turcia și ONU în luna iulie pentru a ușura criza mondială provocată parțial de invazia Moscovei în Ucraina și de blocada anterioară a porturilor ucrainene. 

Douăsprezece nave au părăsit, luni, porturile ucrainene, a declarat ministrul ucrainean al infrastructurii, Oleksandr Kubrakov.

Președintele rus Vladimir Putin a afirmat că hotărârea de a suspenda participarea la acord a fost un răspuns la atacul cu drone, care a avut loc sâmbătă, asupra flotei din Marea Neagră, în golful Sevastopol. Moscova a susținut, luni, că este „inacceptabil” ca transportul maritim să treacă prin coridor. 

Kievul nu și-a asumat responsabilitatea pentru atac și neagă folosirea coridorului pentru cereale în scopuri militare. ONU a afirmat că pentru ziua de sâmbătă nu a fost aprobată nicio mişcare de nave pentru transportul cerealelor ucrainene prin Marea Neagră. 

Ministrul turc al Apărării, Hulusi Akar, a transmis, marți, ministrului ucrainean al Apărării și Infrastructurii că menținerea inițiativei este importantă și că aceasta ar trebui să fie ținută separat de conflictul din Ucraina. 

Delegaţiile turce şi ONU și-au continuat, marți, inspecția navelor ancorate la Istanbul, conform comunicatului JCC, după ce au inspectat, luni, 46 de vase. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite