Alimentul de lux interzis în reședințele regale din Marea Britanie. De ce regele Charles „i-a declarat război”
0Regele Charles al III-lea este un susținător al agriculturii durabile și al bunăstării animalelor, motiv pentru care un preparat de lux a fost interzis în reședințele regale din Marea Britanie.

Foie gras, ficatul de rață sau de gâscă, este cu siguranță un preparat de lux. Produsul are o istorie surprinzător de lungă, care datează din perioada Egiptului antic, unde dovezi ale hrănirii forțate (gavage) erau sculptate în pereți.
Mai târziu, grecii și romanii au adoptat practica de a hrăni gâștele cu smochine și alte alimente bogate pentru a le îngrășa ficatul.
În perioada Renașterii, foie gras-ul era deja pe deplin integrat în bucătăria europeană de vârf. Astăzi, Franța domnește suprem atât ca producător, cât și ca protector al controversatului produs de lux, pe care l-a inclus chiar în legislația sa ca patrimoniu cultural și gastronomic protejat, scrie publicația The Takeout.
Cu toate acestea, Regele Charles al III-lea nu se aliniază la tradiția consumului acestui aliment. De zeci de ani, monarhul britanic este un susținător activ al agriculturii sustenabile și al bunăstării animalelor.

Încă din 1985, Charles a transformat una dintre proprietățile sale într-o fermă ecologică, eliminând complet utilizarea fertilizanților și pesticidelor sintetice și promovând rotația culturilor.
De asemenea, regele Charles a a fondat chiar și un brand de alimente organice în 1990, numit Duchy's Originals, ale cărui profituri le folosește și în prezent pentru a-și finanța acțiunile caritabile. Prin urmare, nu este surprinzător faptul că Charles, chiar dacă este șeful Commonwealth-ului, ar strâmba din nas la ficatul de gâscă îngrășată.
De ce regele Charles a interzis foie gras-ul
Foie gras este unul dintre cele mai controversate produse de origine animală, în primul rând pentru că producția sa presupune hrănirea forțată a gâștelor sau rațelor, adesea în spații restrânse, umflându-le ficatul până la de 10 ori dimensiunea inițială, înainte ca pasărea să fie sacrificată la vârsta de aproximativ 100 de zile.
În 2004, California a adoptat o lege care interzice producția și vânzarea de foie gras. În 2019, orașul New York a adoptat propria interdicție, dar aceasta a fost anulată de atunci - spre marea bucurie a crescătorilor de rațe din apropiere.
Pe vremea când regele Chaeles era încă prinț, el interzisese deja ficatul gras în propriile reședințe regale, ca parte a demersului său general în favoarea unor standarde mai ridicate de bunăstare pentru creșterea animalelor.
După ce a fost ridicat la rangul de rege în 2022 (renunțând la tradiționala plăcintă cu lampree la încoronarea sa din motive ecologice), acesta și-a reafirmat poziția printr-o scrisoare către PETA în care anunța că nu se va cumpăra sau vinde foie gras în cadrul Casei Regale, inclusiv în numeroasele sale reședințe din Regatul Unit.