Aleksandr Lukaşenko a anunțat candidatura la un nou mandat de președinte al Belarusului

0
Publicat:

Preşedintele Belarusului, Aleksandr Lukaşenko, a declarat că va candida la alegerile prezidenţiale de anul viitor, un anunţ făcut în ziua alegerilor legislative, calificate de opoziţia în exil drept un simulacru şi anemice, după mai mulți ani de reprimare a opoziţiei, transmite AFP, scrie Agerpres.

Președintele Aleksandr Lukaşenko FOTO: Profimedia
Președintele Aleksandr Lukaşenko FOTO: Profimedia

După realegerea sa mult contestată în 2020, președinele din Belarus a reprimat protestele fără precedent ale opoziției, sute de persoane fiind arestate, iar alte mii au fost forțate să plece în exil.

„Spuneţi-le tuturor că voi candida” în 2025, a spus, după vot, Aleksandr Lukaşenko, care se află la conducerea ţării din 1994, potrivit canalului Telegram administrat de echipa sa.

Niciun membru din partea opoziţiei nu a putut participa la alegerile legislative organizate duminică. Liderii din exil ai opoziţiei au cerut populaţiei să boicoteze votul.

Preşedintele Lukaşenko a subliniat, de asemenea, că autorităţile au învăţat lecţiile din 2020 şi a asigurat că duminică nu vor putea exista „răzvrătiri”.

În ianuarie, autorităţile din Belarus au intensificat raidurile care le vizează pe rudele opozanţilor şi ale prizonierilor politici, potrivit mişcărilor pentru drepturile omului.

ONG-ul Viasna, al cărei fondator şi laureat al Premiului Nobel pentru Pace în 2022, Ales Bialiaţki, ispăşeşte în închisoare o pedeapsă de zece ani, a făcut cunoscut faptul că în Belarus există 1.419 deţinuţi politici.

Liderul opoziţiei în exil, Svetlana Tihanovskaia, al cărei soţ este în închisoare, a calificat votul de duminică drept un simulacru de alegeri. „Să fie clar, încercarea regimului de a folosi aceste alegeri false pentru a se legitima este sortită eşecului”, a spus aceasta într-un clip postat online.

Statele Unite au denunţat, de asemenea, un „simulacru de alegeri legislative”. „Este imposibil să organizezi un vot liber şi corect într-un climat de frică şi cu peste 1.400 de prizonieri politici”, a declarat pe X purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller.

Belarus, ţară aflată sub sancţiuni occidentale, este în mare parte izolată pe scena internaţională, dar este principalul aliat al Rusiei, căreia i-a pus la dispoziţie teritoriul în februarie 2022 pentru a iniţia invadarea Ucrainei.

„Vom fi mereu alături de Rusia”, a insistat Aleksandr Lukaşenko, care este dependent de sprijinul politic şi economic al Kremlinului.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite