Alegeri în Macedonia de Nord. Victorie la limită a social-democraţilor în faţa naţionaliştilor. Criza politică, departe de final

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fostul premier Zoran Zaev celebrând victoria în alegerile legislative FOTO EPA-EFE
Fostul premier Zoran Zaev celebrând victoria în alegerile legislative FOTO EPA-EFE

Social-democraţii fostului premier Zoran Zaev au învins la limită dreapta naţionalistă în alegerile legislative de miercuri din Macedonia de Nord, o situaţie ce ilustrează liniile de fractură din această ţară balcanică ce se pregăteşte de deschiderea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană (UE), transmite AFP.

În lipsa unei majorităţi absolute, fostul partid de guvernământ va trebui să se angajeze în negocieri complicate pentru a forma un guvern de coaliţie şi, în special, să găsească aliaţi în partidele care reprezintă minoritatea albaneză.

„Calea noastră către progres a fost confirmată”, a declarat Zoran Zaev în discursul său de victorie. „Cetăţenii au votat pentru un viitor clar, pentru a alege un prezent mai bun şi un viitor mai bun”, a afirmat el.

Conform rezultatelor publicate de Comisia Electorală de Stat (SEC), social-democraţii (SDSM) au obţinut 35,8% din voturi, faţă de 34,4% cât a obţinut dreapta (VMRO- DPMNE). SEC nu a precizat numărul de mandate care ar urma să revină fiecărei tabere din cele 120 ale Parlamentului, dar Zaev susţine că are cu trei mai multe decât principalii săi rivali politici.

Aceste legislative sunt primele de când fosta republică iugoslavă şi-a schimbat numele anul trecut pentru a pune capăt unui vechi conflict cu Grecia.

Redenumindu-se în Macedonia de Nord în urma unui acord istoric cu Grecia, ţara balcanică a reuşit astfel să intre în NATO şi să obţină aprobarea Bruxellesului pentru deschiderea negocierilor de aderare la blocul comunitar.

Dar unii naţionalişti denunţă o cedare în faţa Greciei, revendicând numele de Macedonia, considerându-l mai reprezentativ pentru identitatea naţională.

Partidele minorităţii albaneze, care reprezintă un sfert din populaţia ţării, vor avea un rol determinant în constituirea viitorului guvern, notează AFP.

Principala formaţiune politică a acestei comunităţi, Uniunea Democratică pentru Integrare (DUI), care a obţinut aproape 12% din voturi, consideră că a înregistrat „victorie absolută” şi a cerut postul de premier pentru formarea unei alianţe. Atât social-democraţii, cât şi dreapta vorbesc despre un „şantaj”.

Aceste alegeri ar trebui să acopere un vid de putere într-o ţară condusă de şase luni de un guvern tehnic. Scrutinul era prevăzut iniţial pentru aprilie, dar a fost amânat din cauza pandemiei de noul coronavirus.

Totuşi, această situaţie politică incertă ar putea să se prelungească. În cazul unui eşec al social-democraţilor de a forma un guvern de coaliţiei, VRMO-DPME ar putea să-şi încerce şansa.

„Formarea unui guvern va fi foarte dificilă”, apreciază analistul politic Nikola Spasov, în contextul în care majoritatea comentatorilor se aşteaptă la o coaliţie alcătuită din trei partide. „Vom avea parte de o perioadă de negocieri dificile între partide şi guvernul nu va fi pe atât de stabil pe cât ne aşteptăm”, a subliniat el.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite