AIEA: Ucraina și Rusia, interesate de stabilirea unei zone de protecție în jurul centralei nucleare din Zaporojie

0
Publicat:

Ucraina şi Rusia par a fi „interesate” de propunerea Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) privind stabilirea unei zone de protecţie în jurul centralei nucleare din Zaporojie (în sudul Ucrainei), ocupată de forţele ruse încă din luna martie, a declarat luni Rafael Grossi, şeful organismului ONU de supraveghere nucleară, adăugând că această iniţiativă include şi o încetare a focului, relatează EFE şi Reuters.

Centrala nucleară din Zaporojie FOTO Profimedia
Centrala nucleară din Zaporojie FOTO Profimedia

Rusia şi Ucraina se acuză reciproc de bombardarea uzinei - cea mai mare centrală nucleară din Europa - în urma căreia au fost afectate clădirile din proximitatea celor şase reactoare nucleare, amplificând riscul unei catastrofe nucleare, inclusiv prin debranşarea de la liniile electrice esenţiale pentru răcirea combustibilului din reactoare, deşi toate sunt oprite.

„Este necesar un compromis care să convină asupra faptului că nu vor fi îndreptate acţiuni militare împotriva centralei şi a împrejurimilor sale, ceea ce ar putea afecta funcţionarea acesteia”, a declarat şeful AIEA într-o conferinţă de presă la Viena.

În această privinţă, el a subliniat că inspectorii săi ar putea verifica respectarea unui acord de acest tip.

AIEA insistă pentru oprirea bombardamentelor

Grossi a cerut atât oprirea bombardamentelor, cât şi stabilirea unei „zone de securitate şi siguranţă nucleară” în jurul centralei.

„Am văzut semne că (Ucraina şi Rusia) sunt interesate de un astfel de acord”, a asigurat Grossi, cu referire la cererea sa privind instituirea unei zone de protecţie în jurul centralei pentru a se evita un accident nuclear. „Ceea ce văd sunt două părţi care interacţionează cu noi, care pun întrebări, multe întrebări”, a spus el.

Problemele discutate includ raza zonei de securitate şi rolul personalului AIEA, a spus Grossi. Doi reprezentanţi AIEA se află la centrala din Zaporojie în ceea ce agenţia numeşte o prezenţă permanentă acolo.

Întrebat dacă propunerea sa a vizat mai degrabă o încetare a focului decât o înlăturare a tuturor echipamentelor sau personalului militar, Grossi a spus că ceea ce sugera el include totodată şi o încetare a focului.

„Aceasta o include. Poate include şi alte lucruri”, a spus el, adăugând: „În esenţă, este un angajament că nicio acţiune militară nu va include sau nu va implica ţintirea centralei sau o rază în jurul acesteia care i-ar putea afecta funcţionarea normală. La asta ne aşteptăm”.

„Bombardamentele continuă. O lovitură directă, de exemplu, asupra unei zone cu combustibil uzat (nuclear) ar putea avea consecinţe foarte grave”, a avertizat directorul general în marja şedinţei de toamnă a Consiliului guvernatorilor AIEA care a început astăzi la Viena.

Liniile electrice, întrerupte

După o serie de bombardamente în ultimele săptămâni, mai multe linii electrice externe care furnizează energie centralei pentru funcţionarea acesteia au fost întrerupte.

„Problema principală este că uzina a pierdut conexiunea electrică externă. Ulterior, centrala a fost plasată în regim insular, ceea ce nu este o situaţie viabilă”, a explicat Grossi.

„Regimul insular înseamnă că o parte din energia generată în centrală este utilizată pentru propria funcţionare a centralei atunci când aceasta este deconectată de la reţeaua electrică. Pentru a evita eventuale probleme tehnice, singurul reactor aflat în funcţiune a fost oprit în cele din urmă în mod controlat în weekend, ceea ce a stabilizat situaţia”, a asigurat Grossi.

Cu toate acestea, a adăugat şeful AIEA, este mai sigur ca centrala să fie conectată la o reţea electrică funcţională, aşa cum au reuşit să facă în weekend tehnicienii uzinei.

Deşi centrala este ocupată de Rusia, deciziile tehnice privind funcţionarea acesteia continuă să fie luate de către autoritatea de reglementare nucleară ucraineană, cu sediul la Kiev, deci este o „situaţie foarte rară”, a apreciat directorul general al AIEA.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite