Energoatom acuză Rusia că i-a răpit și a torturat angajații de la centrala Zaporojie

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Agenţia ucraineană Energoatom a acuzat forţele ruse care ocupă centrala nucleară Zaporojie din sud-estul Ucrainei că i-au răpit şi maltratat din personal, informează joi dpa, citată de Agerpres.

Centrala nucleară de la Zaporojie a fost ocupată de ruși în luna martie FOTO Profimedia
Centrala nucleară de la Zaporojie a fost ocupată de ruși în luna martie FOTO Profimedia

Preşedintele Energoatom, Petro Kotin, a declarat pentru grupul media german Funke că aproximativ 200 de persoane au fost reţinute, iar compania nu ştie unde se află în prezent unele dintre acestea, adăugând că au existat cazuri în care angajaţii agenţiei au fost torturaţi şi ucişi. Kotin a spus că este foarte dificil pentru personalul Energoatom să continue munca la centrală, adăugând că cei care au rămas au înţeles cât de vital este să se asigure că sunt menţinute standardele de siguranţă nucleară şi de protecţie împotriva incendiilor.

Potrivit lui Kotin, aproximativ 1.000 de angajaţi ucraineni menţin instalaţia în funcţiune. Prin comparaţie, aproximativ 11.000 de angajaţi lucrau la centrală înaintea războiului.

S-a cerut instituirea unei zone de securitate

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a cerut, într-un raport publicat marţi, instituirea unei ''zone de securitate'' pentru prevenirea unui accident la centrala nucleară ucraineană Zaporojie, ocupată din luna martie de trupele ruse, relatează agenţia France Presse şi postul CNN.

''Situaţia actuală este nesustenabilă'', subliniază AIEA în raportul de 52 de pagini.

''Este urgent să fie luate măsuri provizorii pentru prevenirea unui accident nuclear provocat de pagubele fizice cauzate prin mijloace militare'', se menţionează în document, cu referire la bombardamentele asupra centralei pentru care Rusia şi Ucraina se acuză reciproc.

Prin urmare, este nevoie de stabilirea unei ''zone de protecţie şi de siguranţă nucleară'' în jurul centralei Zaporojie, iar ''AIEA este pregătită să înceapă imediat consultările care să conducă la stabilirea unei astfel de zone'', precizează agenţia.

Angajații, supuși unui stres constant

Aceasta mai menţionează că echipa sa care a efectuat joia trecută o vizită acolo a observat la faţa locului pagubele provocate de bombardamente şi a ''constatat cu îngrijorare că bombardamentele ar fi putut afecta structuri legate de securitate, sisteme şi componente'' şi ar fi putut de asemenea să pună în pericol personalul ucrainean al centralei.

Referitor la acesta, AIEA atrage atenţia în raport că personalul care operează centrala sub ocupaţie militară rusă lucrează constant în condiţii de mult stres şi presiune, situaţie care ''nu este sustenabilă şi ar putea conduce la erori umane cu implicaţii asupra siguranţei nucleare''. ''Bombardamentele asupra sitului şi din împrejurimi trebuie să înceteze imediat pentru a evita provocarea unor noi pagube instalaţiilor'', insistă AIEA.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite