AIEA este „extrem de îngrijorată” de evenimentele de la CNE Zaporoje, capturată de trupele ruse

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Într-un comunicat al AIEA, directorul general al agenţiei, Rafael Grossi, s-a arătat „extrem de îngrijorat” de evoluţiile recente ale centralei nuclear electrice.

Ucraina a informat Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) că centrala nucleară Zaporoje este exploatată în conformitate cu ordinul comandantului trupelor ruse, care controlează centrala nucleară.

Potrivit Radio Svoboda, declaraţia AIEA spune că directorul general al agenţiei, Rafael Grossi, este „extrem de îngrijorat” de evenimentele recente de la centrala nucleară.

Conform instrucţiunilor de siguranţă AIEA, personalul operaţional „trebuie să îşi poată îndeplini sarcinile şi să poată lua decizii fără presiuni nejustificate”.

Grossi a spus că situaţia raportată de Ucraina „contrazice” acest ghid, care este unul dintre cele „şapte principii de bază esenţiale ale siguranţei nucleare”.

Potrivit raportului, autoritatea de reglementare nucleară ucraineană a declarat către AIEA că are probleme în comunicarea cu personalul care gestionează CNE, ceea ce încalcă o altă regulă de siguranţă nucleară.

Trupele ruse au închis unele reţele de telefonie mobilă şi de internet, care funcţionau la faţa locului, „astfel încât informaţii fiabile să nu poată fi obţinute prin canale obişnuite de comunicare”, a spus AIEA într-un comunicat. Ei au adăugat că, deşi de proastă calitate, comunicaţiile mobile erau încă disponibile.

„Sunt extrem de îngrijoraţi de aceste evoluţii, despre care am fost informat astăzi”, a spus Grossi.

După cum a raportat UNIAN.UA, pe 24 februarie, forţele de ocupaţie au capturat centrala nucleară de la Cernobîl şi Zona de Excluziune.

În acest sens, Ucraina a cerut AIEA să ceară NATO să închidă spaţiul aerian de deasupra instalaţiilor sale nucleare şi să intensifice eforturile de prevenire a actelor de terorism nuclear.

Pe 4 martie, invadatorii ruşi au capturat centrala nucleară Zaporizhzhya.

În aceeaşi zi, AIEA a anunţat că va inspecta de urgenţă centralele nucleare din Ucraina.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite