Ciucă anunţă că Ministerul Sănătăţii a luat legătura cu producătorii de medicamente privind producţia în regim de urgenţă a pastilelor de iod

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicolae Ciuca FOTO gov.ro
Nicolae Ciuca FOTO gov.ro

Premierul Ciucă a declarat la Digi 24 că atunci când a existat posibilitatea ameninţării unui accident nuclear, s-a luat legătura cu producătorii de medicamente pentru a completa stocul de pastile de iod, explicând, în privinţa începerii producţiei, că este vorba de substanţa activă care trebuie să vină în ţară.

Despre pericolul nuclear, premierul a dat însă asigurări că nu se va ajunge la o astfel de situaţie. „Nici măcar accidental nu trebuie să se ajungă”, a precizat Ciucă. 

Întrebat cu privire la ameninţarea nucleară din partea Federaţiei Ruse, şeful Executivului a precizat: „Eu am învăţat că aceste capabilităţi nucleare au fost construite nu pentru a fi întrebuinţate, ci să joace rol de descurajare. În momentul de faţă putem să considerăm demersal pe care l-a făcut Rusia ca o metodă de descurajare. Vă pot spune cu toată tăria mea că nu cred că se va ajunge la o astfel de situaţie. Nici măcar accidental nu trebuie. În situaţia în care doar a rostit-o, datoria noastră este să ne luăm măsuri de precauţieşi să fim în măsură să ne protejăm populaţia în astfel de situaţii”, a explicat premierul la Digi24. 

Premierul Nicolae Ciucă a mai declarat că „în momentul în care a existat inclusiv posibilitatea unui accident la centralele nucleare, am fost permanent în contact cu Comisia Naţională pentru controlul activităţilor nucleare. La rândul lor au fost în contact cu Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică şi se mopnitorizează şi se verifică permanent nivelul de raţiaţii, a spus Ciucă reiterând faptul că nu există în acest moment depăşiri ale nivelului de radiaţii.

„Guvernul este în măsură să ia măsurile care se pretează (...) Vă pot spune că în momentul de faţă există un anumit număr de pastille de iod, el este insuficient, motiv pentru care la nivelul Ministerului Sănătăţii s-a luat legătura cu producătorii noştri de medicamente, astfel încât, în regim de urgenţă să poată să producă astfel de pastile”, a mai explicat Nicolae Ciucă. 

Întrebat când va începe producţia acestor pastile, premierul a răspuns că „este vorba de o substanţa activă de care avem nevoie şi care trebuie adusă în ţară”, precizând că „imediat se poate trece la producţie”, în momentul în care avem această substanţă, însă nu poate da un răspuns concret în momentan cu privire la momentul în care va ajunge această substanţă în ţară. Şeful Executivului a afirmat că este aşteptat un răspuns de la furnizor. 

De la declanşarea războiului din Ucraina, Federaţia Rusă a preluat controlul atât asupra centralei nucleare de la Cernobîl, cât şi cea de la Zaporojie, în momentul atacului la cea din urmă având loc, de asemenea, un incendiu, fapt care a stârnit panică. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite