AIEA a anunțat refacerea celei de-a treia linii de alimentare cu energie de rezervă a Zaporojie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

S-au făcut reparații la un tablou de la o centrală termică din apropiere la câteva zile după ce a fost deteriorat de bombardamente, a spus organizația.

Delegaţia AIEA a ajuns la centrala nucleară Zaporojie FOTO Twitter

Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a anunțat restaurarea celei de-a treia linii de transport de rezervă la Centrala Nucleară Zaporojie (ZNPP).

Funcționarea liniei electrice de rezervă ZNPP <...> a fost restabilită după repararea tabloului de distribuție la o centrală termică din apropiere, la câteva zile după ce a fost deteriorată de bombardamente”, a declarat directorul general al AIEA, Rafael Grossi, într-un comunicat publicat pe site - ul organizaţiei marţi .

Aceasta înseamnă că toate cele trei linii de transport de rezervă ale ZNPP – cea mai mare centrală nucleară din Europa – au fost restaurate în ultimele zile”, se spune în comunicat.

După cum este specificat, o linie electrică de 750/300 kilovolti este o sursă externă de energie pentru ZNPP, care este necesară pentru răcire și alte funcții legate de siguranță. Alte două linii electrice cu o tensiune de 330 și 150 kilovolți servesc drept rezervă.

Ultima dintre unitățile de putere funcționale ale CNE Zaporizhzhya - a șasea - a fost oprită în jurul zilei de duminică. Motivul a fost deteriorarea liniilor electrice de înaltă tensiune, prin care energia electrică generată la stație era furnizată sistemului. Singura linie electrică care funcționează merge către teritoriile controlate de Kiev, dar autoritățile din regiunea Zaporojie au raportat că nu a primit energie timp de câteva zile.

Centrala nucleară Zaporozhye, situată la Energodar, se află sub controlul trupelor ruse. Recent, a fost atacată constant de Forțele Armate ale Ucrainei. La începutul acestei luni, stația a fost vizitată de o misiune a AIEA condusă de Grossi. Agenția a publicat ulterior un raport care solicita crearea unei zone de siguranță în jurul ZNPP pentru a preveni accidente din cauza ostilităților. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite